Piramidala gafa a lui Ioan Botis

Share

Un pompier era ascuns printre ministri care, cat de cat, mai stiau pe ce lume traiesc si cu se mananca activitatea lor. Cel putin pana la proba contrarie, ca ma astept la orice. Absolut orice. Asa am impresia de la o vreme.

foto: Realitatea.net

Pompierul se numeste Ioan Botis si (intamplator, sper pentru o perioada de timp cat mai scurta, pentru binele romanilor) este ministrul Muncii. Fata de el, obscura Smaranda Dobrescu a fost un geniu, iar oportunistul Alexandru Athanasiu Albert Einstein.

Intai, a simulat ca intelege cum e asta cu drepturile de autor si ce samavolnicie fac agajatorii punand oamenii sa semneze pe drepturi de autor ca sa faca munca dependenta. Apoi le-a dat in cap romanilor, ajutand firmele sa faca si mai abitir contracte de drepturi de autor.

Apoi a simulat ca e de acord ca Inspectia Muncii trebuie sa aiba drepturi mai mari, ca si ANAF, pentru a starpi evaziunea fiscala mascata in folosirea acestor drepturi de autor pentru (repet) munca dependenta.

Deja era, din punctul meu de vedere, greu credibil, pentru ca intra in contradictie cu actiunea sa toxica oarecum anterioara. Dar l-am crezut, pana cand nu numai ca nu a actionat nicicum, dar a raspuns la comanda politica pe flexibilizarea legislatiei muncii.

Despre care am scris aici.

Acum s-a trezit vorbind, fara sa inteleaga ca un demnitar nu are voie sa gandeasca cu glas tare nici cand e in caminul propriu, in cada cu nevasta-sa, ca niciodata nu se stie.

A comparat ca natangul Pilonul I al pensiilor de stat cu un joc piramidal. (aici s-ar cuveni un emoticol din acela din Yahoo! Mess, panandu-si mainile-n cap si smulgandu-si parul).

citeste si Botiş: Sistemul privat de pensii este unul piramidal (Money.ro)

Imediat, predatorii de la Realitatea TV au fructificat gafa, dezbatand pe larg, otravit, cu aluzii spre caderea sistemului de pensii. Ceea ce nu este cazul acum, e bine de stiut.

Intre jocurile piramidale de tip Caritas si sistemele de pensii, gen Pilonul I, exista cateva asemanari, dar este ca si cum ai spune ca si maimuta neanderthaliana, si Feodor Mihailovici Dostoievski sunt la fel, pentru ca au doi ochi, doua urechi, nas si gura. Si manutze, neaparat manutze cu cate cinci degetutze.

Da, ambele sisteme se bazeaza pe colectarea de bani de la populatie. Ambele presupun redistribuirea acestor bani, dupa eventuala lor investire (in unele state, in instrumente monetare, daca vorbim despre pensii), ca sa produca inainte de redistribuire profit.

citeste si Caritasul lui Botiş (BiziDay)

Deci inputul si outputul sunt oarecum asemanatoare. In rest, nu, nu exista asemanari. Pilonul I inseamna asa-numita acumulare pas cu pas. Jocurile piramidale organizeaza rapturi regionale sau nationale, urmate de redistribuiri pe criterii de genul “cine-ajunge mai repede, apuca, cine nu, pa si pusy”.

Pilonul I are, in lumea postcapitalista in care intram acum, o mare problema: cei care contribuie la el, adica persoanele active, care muncesc si cotizeaza la acest pilon (numit in mod diferit in unele state), sunt tot mai putini si oamenii in etate, care trebuie sa primeasca pensii, tot mai multi.

In lumea capitalista, exista mari teoreticieni si viitorologi (despre care dl. Botis ar trebui sa se documenteze mai profund, inainte sa deschida gura fara sa-i functioneze creierul) care vorbesc despre o lume care, peste 30 de ani, ar putea intra in colaps si din acest punct de vedere: foarte putine sisteme nationale de pensii vor mai genera bugete de pensii destul de mari ca sa poata sa asigure traiul celor ca noi, care astazi suntem inca activi.

Aceasta e una dintre marile probleme ale lumii contemporane. Ati auzit, domnule Botis? Acum puteti sa va dati demisia si sa va intoarceti la somn in Parlament.

Share