Peter Imre, viaţă şi afaceri ca în filme. Uneori horror

Share

Recent, Peter Imre, manager de business pe care l-am criticat pentru neînţelegerea afacerilor de presă, s-a dus. Dumnezeul să-l ierte şi să-l odihnească.

Avea 60 de ani și era căsătorit de 16 ani cu fiica lui Teodor Meleșcanu. În perioada 2010-2012 a fost director general la Adevărul Holding, numit și apoi concediat de Dinu Patriciu.

La Adevărul Holding, a emis celebra aserţiune, conform căreia presa este ca şi cum ai cultica roşii: cu cât produci mai multe roşii, creşte afacerea. Total eronat, presa înseamnă cu totul altceva.

citeşte şi: Imre: nici o diferenta intre producatorii de rosii si jurnalisti

Peter Imre s-a născut pe 27 februarie 1962, la Zalău, județul Sălaj. Tatăl său era un renumit medic ginecolog din oraș.

A absolvit Facultatea de Agronomie, dar a migrat spre activități care i s-au părut mai rentabile. Avea nevoie de bani, pentru a-și trata cancerul descoperit la 19 ani. Săracul om…

„În ’80 trebuia să dau la facultate. Am dat la Agronomie pentru că era puţin de învăţat, dar îmi trebuia şi un permis de conducere a tractorului agricol. Am mers la şcoala auto din Nuşşalău şi am dat acolo examenul, pe un Universal 650 M.

La facultate, am fost cel mai bun la mecanizare agricolă. Semănam şi discuiam”, povestea Peter Imre pentru Kamikaze, în anul 2010.

A început ca ajutor de șofer la Hertz Budapesta, dar a ajuns director la Phillip Morris și la Adevărul Holding. Prăbușirea Regimului Ceaușescu l-a găsit pe Peter Imre în Ungaria, unde lucra din anul 1985.

Începuse ca ajutor de șofer la Hertz Rent-A-Car Budapesta, apoi din 1988 a devenit consultant de marketing pentru Phillip Morris.

În decembrie 1989, el a revenit în România și a continuat să lucreze pentru Phillip Morris, care încerca să intre în forță pe piața românească.

În 1993, Peter Imre a trecut la Kraft Jacobs Suchard, unde timp de 5 ani a deținut diverse funcții de conducere.

În anul 1998 a revenit la Phillip Morris, dar pe o funcție mult mai mare: Director Corporate pentru zona România-Bulgaria, scrie Ziariştii, ppublicaţie deţinută de jurnalistul Grigore Cartianu, care a lucrat în subordinea lui Imre.

A părăsit compania în 2009, după 11 ani în care a făcut lobyy puternic în subteranele politicii, pentru industria țigaretelor.

În 2010, în urma unui conflict de autoritate cu Răzvan Cornețeanu, Dinu Patriciu l-a înlocuit pe acesta cu Peter Imre, în funcția de director general la Adevărul Holding. În 2012, Peter Imre a intrat în conflict cu Dinu Patriciu, care l-a concediat.

Imre a lansat atacuri violente la adresa fostului său angajator, alimentând campanii de presă împotriva acestuia, prin intermediul unor publicații la care avea influență.

Din umbră, cunoscând slăbiciunile unui Patriciu bolnav și cu tot mai multe afaceri falimentare, Peter Imre a influențat vânzarea Adevărul Holding către Cristian Burci, pe care l-a convins să cumpere trustul de presă.

Era perioada în care Patriciu voia să iasă cu cât mai puține pierderi din industria presei.

Deși cu business-uri greu de definit, Peter Imre a fost unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România.

Secretul l-a constituit țesătura de relații pe care și-a construit-o în lumea politică. A făcut „marketing subteran”, în diferite perioade, pentru Ion Iliescu, Adrian Năstase, Victor Ponta, C. A. C. P. Tăriceanu, Teodor Meleșcanu, Traian Băsescu, Elena Udrea etc.

Cu majoritatea dintre aceștia a fost prieten la cataramă, iar cu Băsescu a ajuns la un moment dat într-un conflict puternic.

Două exemple de implicare în culisele politicii:

– în 2005, l-a convins pe bunul său prieten C. A. C. P. Tăriceanu să nu-și dea demisia din funcția de prim-ministru (așa cum i-o cerea președintele Traian Băsescu pentru a forța alegeri anticipate și a elimina dependența majorității parlamentare de PUR-ul lui Dan Voiculescu), spunându-i că Băsescu îi trage clapa și nu-l mai desemnează să formeze un nou guvern;

– în 2007, a fost artizanul din umbră al primei suspendări a președintelui Traian Băsescu, obiectiv pentru care a lucrat împreună cu Dinu Patriciu și Sorin Roșca Stănescu.

Din combinația politică+afaceri, Peter Imre și-a construit o avere impresionantă, de ordinul zecilor de milioane de euro.

A fost un mare colecționar de mașini de lux, de ceasuri rare și de artă (tablouri ale unor pictori celebri). O vreme a cochetat și cu lumea mondenă, mai ales când s-a aflat într-o relație cu actrița și vedeta de televiziune Corina Dănilă.

Din 2006, era căsătorit cu Marina Meleșcanu, fiica lui Teodor Meleşcanu și a răposatei Felicia Meleșcanu (prezentatoare a știrilor TVR în regimurile Ceaușescu și Iliescu).

Timp de mai mulți ani, a deținut o rubrică culinară în „Ziarul Financiar”, publicație fondată și deținută de Adrian Sârbu.

Cancerul care l-a răpus pe Peter Imre nu a fost prima cumpănă de acest fel din viața sa. Tot de cancer a fost diagnosticat și la 19 ani. În acea perioadă, fata cu care avea o relație a rămas însărcinată.

Peter Imre s-a destăinuit publicației Tango:

„A devenit mama copilului meu înainte să ne căsătorim. Tocmai fusesem diagnosticat cu o boală incurabilă, cancer, și mi se spusese că nu pot să am copii.

Și chiar atunci femeia aceasta mi-a spus că voi fi tată! Dumnezeu știe ce face și trebuie lăsat să facă ceea ce trebuie.

Sigur că de atunci medicina a evoluat, boala nu a mai fost ceea ce părea să fie, dar atunci părinții mei au rugat-o pe Lacrima să lase copilul, cu atât mai mult cu cât eu aveam doar 19 ani și mi se spunea că voi muri în câțiva ani”.

Tot în Kamikaze, în 2010, Peter Imre a povestit și cum a ajuns să lucreze în industria țigaretelor, la Budapesta, în 1988.

„Avusesem o dezamăgire în dragoste şi, neavînd ce altceva să fac, stăteam la birou, în aeroport. Swiss Air venea la 9.20 seara.

La ora 9.00 se închideau toate reprezentanţele firmelor de închirieri auto. La 9.20 a venit un client uimit că mai există cineva acolo. Era un elveţian american care lucra la producătorul ţigărilor Marlboro”.

Elveţianul american l-a angajat ca şofer.

„Tipul ăsta mi-a zis: «Nu ai vrea să lucrezi zilele astea pentru mine? Trebuie să-mi vină nişte invitaţi. Te duci tu să-i iei de la aeroport?». M-am dus şi am descoperit că trebuia să-l iau chiar pe Gerhard Berger, pilot în echipa Ferrari de Formula 1.”

În 2010, când a fost numit director general la Adevăru Holdng în locul lui Răzvan Cornețeanu, Peter Imre avea numai cuvinte de laudă la adresa lui Dinu Patriciu.

Îl descria pe acesta la superlativ, în discuțiile cu principalii colaboratori din trust, și i se adresa uneori direct: „Dinu, iartă-mă că-ți spun: ești genial!”.

Trei ani mai târziu, după despărțirea cu scandal, Peter Imre își caracteriza cu totul altfel fostul patron.

„Nu am avut o legătură de management cu presa până când Dinu Patriciu mi-a oferit acest post. Dar relaţia mea cu mass-media datează din ’90-’91-’92.

Inclusiv formarea Clubului Român al Presei (n.n.: se numea Clubul Român de Presă) ţine şi de numele meu. Am fost primul sponsor al CRP.

Nu cu Patriciu a început aventura mea cu presa. Ce s-a întâmplat cu un om care fascinează şi care ajunge în situaţia în care a ajuns?

Răspunsul este unul simplu: minciuna fără măsură, orgoliul fără măsură în tot ceea ce face. Eu asta am constatat la Dinu Patriciu, în ultimii ani.

Dinu Patriciu pe care l-am cunoscut acum câţiva ani buni şi cel pe care-l văd azi nu au nici o legătură. Cine şi ce l-a schimbat? Banii! Și-a pierdut minţile, nu mai are discernământ”, a spus Peter Imre, la Realitatea TV.

„Mă refer cam la tot ce am văzut în jurul lui Patriciu în ultimii 3 ani: şi-a minţit mama, fratele, copiii, partenerii de afaceri, colaboratorii, a minţit în public la televiziuni. (…)

Pe mine m-a minţit cu toate promisiunile despre ce vrea să facă cu «Adevărul», cu angajaţii de la «Adevărul», până la investiţiile în «Adevărul», aşa cum i-a minţit pe cei care au lucrat şi au pus la cale investiţia şi afacerile în Mic.ro, aşa cum a minţit oamenii de la compania de publicitate Odyssey, aşa cum i-a minţit pe oamenii de la Adevărul Imobiliare, aşa cum şi-a adus toate business-urile în situaţia în care sunt ele, aşa cum şi-a minţit nevestele…

Fiind lângă el în ultimii trei ani, am avut îndeajns de multe de văzut. Amândoi am făcut o alegere greşită. El e cel mai talentat şarlatan, mincinos, păcălici din lume pe care l-am cunoscut. O spun pe baza unor fapte şi evidenţe”, și-a continuat tirada Peter Imre.

Dinu Patriciu a murit pe 19 august 2014, într-un spital din Londra, la vârsta de 64 de ani. Peter Imre l-a urmat 8 ani mai târziu, la vârsta de 60 de ani.

Share