home POLITICA Georgia. Pentru independenţa unuia dintre cele mai estice state creştine

Georgia. Pentru independenţa unuia dintre cele mai estice state creştine

Share

Incepand de astazi, in semn de solidaritate cu cauza independentei statului Georgia, voi posta pe frontul blogului steagul acestei tari.

Georgia sau Gruzia este un stat transcaucazian care, alaturi de Armenia, este unul dintre cele mai estice bastioane ale crestinismului din Asia inca din Evul Mediu.

Doua vechi principate georgiene au fost Colchis si Iberia. Cel de-al doilea. a fost unul dintre primele state din lume care au adoptat crestinismul ca religie oficiala inca din secolul al IV-lea era noastra si care a oferit nucleul in jurul caruia s-a format, in secolul al XI-lea, Regatul Georgiei.

Dupa o perioada de prosperitate politica, economica si culturala, acest regat a intrat in declin in secolul al XII-lea si s-a faramitat in mai multe principate in secolul al XVI-lea. Dupa alte trei secole de dominatie otomana si persana, a urmat o absorbtie pasnica a gruzinilor de catre Imperiul Tarist in secolul al XIX-lea.

Dupa Revolutia Rusa din anul 1917, Georgia a avut o scurta perioada de independenta, ca Republica Democratica, intre anii 1918-1921, care a fost curmata de invazia Armatei Rosii. Georgia a devenit parte a Uniunii Sovietice in anul 1922 si si-a recastigat independenta in anul 1991.

Anii post-sovietici au fost marcati de dezordine civila si criza economica. Georgia a inceput sa se stabilizeze in anul 1995 si si-a castigat o mai mare functionalitate ca stat, in urma unei schimbari de putere politica, prin asa-numita Revolutie a Trandafirilor din anul 2003.

Share