home MASS MEDIA, POLITICA PE redeschide Petiţia pentru libertatea de exprimare

PE redeschide Petiţia pentru libertatea de exprimare

Share

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind salută votul acordat în unanimitate de toţi coordonatorii Grupurilor Politice din PE privind decizia redeschiderii Petiţiei pentru libertatea de exprimare în România, depusă la începutul lunii septembrie 2010 de organizaţiile noastre la Comisia de Petiţii a Parlamentului European.

foto: AdsOfTheWorld – Movement Against Media Suppression: World Press Freedom Day

fotoinfo: nu suntem foarte departe de Sri Lanka

Petiţia CSDR şi FRJ MediaSind condamnă concluziile integrate în Strategia Naţională de Apărare a României conform cărora presa reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale. Strategia a fost iniţiată de Preşedinţia României, adoptată de Consiliul Superior de Apărare a Ţării şi înaintată în data de 23 iunie 2010 Parlamentului României.

Petiţia a fost susţinută în plenul Comisiei de Petiţii a Parlamentului European în data de 2 decembrie 2010 de către reprezentanţii CSDR şi MediaSind, susţinuţi de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi a fost declarată închisă cu votul a 16 eurodeputaţi PPE, majoritatea din PDL, deşi acest grup avea dreptul la doar 12 membri în Comisia de Petiţii.

Mai mult decât atât, conform Regulamentului Parlamentului European, ca votul să fie valabil, PDL-ul avea nevoie de 18 voturi, reprezentând jumătate plus unu din numărul membrilor Comisiei.

De asemenea, în data de 15 decembrie 2010, principalele organizaţii profesionale sindicale şi patronale din România, Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigaţii, Convenţia Organizaţiilor de Media, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Centrul de Resurse Juridice, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Patronatul Presei din România Romedia, Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din Romania, Uniunea Ziariştilor Profesionişti, Asociatia Profesionala din Presa – Cluj, Asociatia Patronala a Editorilor Locali – APEL au solicitat Conferinţei Preşedinţilor Parlamentului European să recomande ca petiţia CSDR şi FRJ MediaSind să fie deschisă până la adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării în Parlamentul României, iar, în funcţie de rezultatul acestui vot, Comisia de Petiţii să decidă în consecinţă.

După anunţul de astăzi se vor continua procedurile din Comisia de Petiţii şi se vor urmări evoluţiile în adoptarea SNAp. De asemenea, Comisia Europeană va fi invitată să elaboreze o poziţie oficială cu privire la menţiunile din SNAp în contextul in care executivul comunitar şi-a exprimat îngrijorarea faţa de derapaje similare din alte state membre ale Uniunii.

Înregistrarea video a anunţului eurodeputatei Erminia Mazzoni, precum şi intervenţia eurodeputatului Victor Boştinaru sunt disponibile la acest link: http://www.youtube.com/watch?v=F8–Fwwx4xU şi pentru descărcare la acest link: http://victorbostinaru.ro/video/

~Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania
Preşedinte, Iacob Baciu~

~Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind,
Preşedinte, Cristi Godinac~

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România – CSDR este organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel naţional, cuprinzând peste 500 000 de membri, este afiliată  la Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) şi membră fondatoare a Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor.(CIS)

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind este o organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de ramură mass-media, cuprinzând peste 9000 de membri. Este afiliată internaţional la Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) şi la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor(FIJ).

Citeşte şi
FEJ condamnă iresponsabilitatea angajatorilor ce forțează jurnaliștii să lucreze din redacții

FEJ condamnă atitudinea unor angajatori din sector care își forțează jurnaliștii să lucreze din sala Read more

Denise Rifai şi-a dat demisia de la Realitatea Plus

Denise Rifai, realizatorul emisiuni "Legile Puterii", din prime time, a anunţat, în cursul acestei zile, Read more

Bogdan Chirieac vrea să cumpere Radio Gold FM

Nici muzica bună nu scapă de Bogdan Chirieac. Acesta, care este unul dintre fondatorii publicației online Read more

Cristina Ţopescu a murit

Jurnalista Cristina Ţopescu a murit. Informaţia a fost confirmată duminică seara, pentru Agerpres, de managerul Serviciului Read more

Adina Anghelescu pleacă de la oficina de propagandă PSD Luju.ro

Adina Anghelescu anunță, într-o postare pe blogul lui Radu Tudor, că a încetat colaborarea cu Read more

IFJ condamnă atacurile forţelor de ordine asupra jurnaliştilor în România

IDJ (International Federation of Journalists) s-a solidarizat cu adiliatul său din România, MediaSind, în condamnarea Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Rareş Bogdan anunţă că soţia şi copilul său au fost agresaţi în stradă, în Bucureşti

Jurnalistul Rareş Bogdan anunţă că soţia şi băiatul său au fost agresaţi de un individ Read more

Andrei Gheorghe, actor, jurnalist, om de radio şi tv, a murit

Andrei Gheorghe, jurnalist de radio şi televiziune, actor, activist civic, a încetat din viaţă. Nu Read more

Ion Cristoiu, adevărul, jurnalismul, propaganda şi politicienii

De-a lungul timpului, Ion Cristoiu a făcut un număr incredibil de volte. Dacă le urmăreşti, Read more

Share