PE redeschide Petiţia pentru libertatea de exprimare

Share

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind salută votul acordat în unanimitate de toţi coordonatorii Grupurilor Politice din PE privind decizia redeschiderii Petiţiei pentru libertatea de exprimare în România, depusă la începutul lunii septembrie 2010 de organizaţiile noastre la Comisia de Petiţii a Parlamentului European.

foto: AdsOfTheWorld – Movement Against Media Suppression: World Press Freedom Day

fotoinfo: nu suntem foarte departe de Sri Lanka

Petiţia CSDR şi FRJ MediaSind condamnă concluziile integrate în Strategia Naţională de Apărare a României conform cărora presa reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale. Strategia a fost iniţiată de Preşedinţia României, adoptată de Consiliul Superior de Apărare a Ţării şi înaintată în data de 23 iunie 2010 Parlamentului României.

Petiţia a fost susţinută în plenul Comisiei de Petiţii a Parlamentului European în data de 2 decembrie 2010 de către reprezentanţii CSDR şi MediaSind, susţinuţi de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi a fost declarată închisă cu votul a 16 eurodeputaţi PPE, majoritatea din PDL, deşi acest grup avea dreptul la doar 12 membri în Comisia de Petiţii.

Mai mult decât atât, conform Regulamentului Parlamentului European, ca votul să fie valabil, PDL-ul avea nevoie de 18 voturi, reprezentând jumătate plus unu din numărul membrilor Comisiei.

De asemenea, în data de 15 decembrie 2010, principalele organizaţii profesionale sindicale şi patronale din România, Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigaţii, Convenţia Organizaţiilor de Media, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Centrul de Resurse Juridice, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Patronatul Presei din România Romedia, Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din Romania, Uniunea Ziariştilor Profesionişti, Asociatia Profesionala din Presa – Cluj, Asociatia Patronala a Editorilor Locali – APEL au solicitat Conferinţei Preşedinţilor Parlamentului European să recomande ca petiţia CSDR şi FRJ MediaSind să fie deschisă până la adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării în Parlamentul României, iar, în funcţie de rezultatul acestui vot, Comisia de Petiţii să decidă în consecinţă.

După anunţul de astăzi se vor continua procedurile din Comisia de Petiţii şi se vor urmări evoluţiile în adoptarea SNAp. De asemenea, Comisia Europeană va fi invitată să elaboreze o poziţie oficială cu privire la menţiunile din SNAp în contextul in care executivul comunitar şi-a exprimat îngrijorarea faţa de derapaje similare din alte state membre ale Uniunii.

Înregistrarea video a anunţului eurodeputatei Erminia Mazzoni, precum şi intervenţia eurodeputatului Victor Boştinaru sunt disponibile la acest link: http://www.youtube.com/watch?v=F8–Fwwx4xU şi pentru descărcare la acest link: http://victorbostinaru.ro/video/

~Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania
Preşedinte, Iacob Baciu~

~Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind,
Preşedinte, Cristi Godinac~

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România – CSDR este organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel naţional, cuprinzând peste 500 000 de membri, este afiliată  la Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) şi membră fondatoare a Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor.(CIS)

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind este o organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de ramură mass-media, cuprinzând peste 9000 de membri. Este afiliată internaţional la Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) şi la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor(FIJ).

Share