Patriarhul Kirill, înaltul prelat rus cu crucea rabatabilă pe cap şi KGB în sânge, lansează o nouă ameninţare.
R. Moldova, ca și Ucraina, face parte din Lumea Rusă (ruskii mir), fiind una dintre țintele „curentului diabolic globalist”, care ar fi declanșat războiul din statul vecin.
Această declarație îngrijorătoare pentru R. Moldova a fost făcută recent, de către Patriarhul Rusiei, PF Kirill, în cadrul Adunării Eparhiale a preoților din orașul Moscova, anunță jurnal.md.
În raportul său, care a fost prezentat mai mult de o oră, capul Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu) și-a demonstrat încă o dată sprijinul deplin față de invazia armatei lui Putin în Ucraina și a îndemnat clericii să meargă pe câmpul de luptă, pentru a-i sprijini material și spiritual pe agresori.
Preoților care nu vor răspunde acestui apel și vor rămâne în Rusia li s-a cerut să ajute pe toate căile familiile soldaților ruși, îndeosebi ale celor decedați.
Adept al lui Putin și fidel propagandist al Kremlinului, patriarhul a dat de înțeles că ucrainenii și rușii sunt același popor.
El a mai spus că războiul din Ucraina a început în 2014, când „Kievul a atacat populația pașnică din Donbas”, și că „Rusia și-a dorit întotdeauna să aducă pacea”.
„Acest război a fost declanșat de către cei din Kiev, care au permis întunericului diavolesc să le pătrundă în inimi și au executat orbește indicațiile de a semăna dușmănie în rândul poporului unit al Rusiei Sfinte, aparat de aceeași istorie și cultură și de aceleași tradiții.
Apoi a devenit clar pentru toți că eforturile Rusiei de a încheia războiul și de a instaura pacea sunt sabotate și de conducerea Ucrainei, și de Occident, fapt confirmat mai târziu de mersul lucrurilor.
Din păcate, negocierile de pace nu au pus capăt abuzului, ci, dimpotrivă, au fost folosite în mod cinic, pentru menținerea rezistenței și acumularea de noi forțe”, a declarat conducătorul BORu.
În opinia Patriarhului Kirill, Rusia nu a pornit războiul, ci a intrat în el, pentru a apăra „ruskii mir”, din care ar face parte toate țările fostei Uniuni Sovicetice, inclusiv R. Moldova.
Aceste afirmații trezesc noi suspiciuni despre o eventuală intenție a lui Putin de a invada R. Moldova.
„Cei care au deschis focul asupra populației din Ucraina au căutat și caută în continuare să-l răspândească în toate țările „russkii mir”, pe tot teritoriul canonic al Bisericii noastre: asupra Rusiei, Belarusului, statelor baltice, asupra Moldovei, a țărilor transcauzaziene și a celor din Asia Centrală.
În consecință, Rusia s-a implicat în acest conflict militar, care durează peste opt ani, pentru a apăra de haos și agresiune oamenii Donbasului”, a menționat PF Kirill.
Sursa citată consideră că invazia rusă în Ucraina este de fapt „un război condus de Occident”, printre scopurile căruia s-ar numără și distrugerea bisericii ortodoxe (ruse).
Potrivit partiarhului, disprețul adepților „proiectului globalistic secular” față de Rusia și biserica ortodoxă se manifestă îndeosebi prin manipularea presei și a unor oameni de stat și activiști civici din mai multe țări, printre care și R. Moldova.
„Aceste atacuri se referă direct la eparhiile și parohiile noastre din Occident, dar în mod special este vorba de țările baltice și paritial de Moldova. În Ucraina, întunecarea minților și împietrirea inimilor inamicilor unității bisericești atinge nivelul maxim”, a adăugat el.
Referindu-se la separarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, anterior subordonată Moscovei, de Patriarhia Rusă, PF Kirill și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că nu mai este pomenit, în calitate de patriarh, în bisericile ucrainene. El a acuzat preoții ucraineni că astfel ar încalcă canoanele bisericesri sau ar sluji intereselor străine, dar a ținut să menționeze că biserica ucraineană oricum se va află sub jurisdicția Rusiei până când va primi acordul în acest sens al instituției pe care o conduce. În același timp, el a amintit că Sfântul Sinod al patriarhiei a primit deja în subordinea să directă, administrativă și canonică, eparhiile din Crimeea și Lugansk.
În același timp, patriarhul a insituit cenzură în față adunării. Mai bine zis, el a solicitat preoților să nu expună alte opinii cu privire la situația din Ucraina în afară de poziția oficială a BORu. Cu această ocazie, PF Kirill a recunoscut că nu toți credincioșii ruși susțin acest război.
„Dacă cineva dintre enoriași va vor ruga să va dați cu părerea despre situația actuală, să nu uitați că preotul e chemat întâi de toate să fie vocea Bisericii. Și, dacă pe alocuri nu e convins că exprimă poziția Bisericii, mai bine să nu vorbească deloc, să se abțină”, a precizat întâistătătorul BORu.
Printre altele, patriarhul Kirill a relatat că a avut mai multe întâlniri cu Puțîn și Lukașenko, dar și cu președintele Kazahstanului și al Cubei, cu care a discutat probleme importante pentru Biserica.