home CORUPTIE, POLITICA Parlamentarii vor să fie mai presus de braţul DNA şi ANI

Parlamentarii vor să fie mai presus de braţul DNA şi ANI

Share

40 de membri ai Legislativului din PSD, în frunte cu acelaşi Cătălin Rădulescu, au depus o iniţiativă legislativ. Parlamentarii sunt scoşi practic din vizorul DNA şi ANI. Astfel, instituţiile rămân obiectul muncii.

Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, făcute praf de PSD

Senatorii, deputaţii, preşedintele şi aleşii locali de sub incidenţa prevederilor Codului Penalnu vor mai fi cercetaţi. De exemplu pentru abuz în serviciu, conflict de interese sau luare de mită.

Parlamentarii, superinunitate în faţa legii penale

Este vorba despre o modificare propusă la articolul 175 din Codul Penal, privind funcţionarul public, în sensul legii penale. Sunt excluse „persoanele care au fost alese în funcţii de demnitate publică”.

citeşte aici expunerea de motive
download expunerea de motive

Mai exact, este vorba despre preşedinte, senatori, deputaţi, europarlamentarii şi aleşii locali. Aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi pentru infracţiunile prevăzute în Codul Penal. Subiecţii de drept, potrivit legii penale, se circumscriu noţiunii de funcţionar public.

Parlamentarii PSD au depus iniţiativa pe 18 decembrie

Tendinţa nu este de ieri – de azi. O astfel de modificare s-a încercat cu ocazia blitz-kriegului legislativ din aşa-zisa Marţe Neagră”. Ea însă a picat la Curtea Constituţională. Cu acel prilej, în decizia sa, CCR releva că se instituie o impunitate. Cei vizaţi nu mai pot fi anchetaţi.

citeşte aici iniţiativa legislativă
download iniţiativa legislativă

Cu alte cuvinte, noile dispoziţii se constituie în veritabile cauze de impunitate a Preşedintelui României, a deputaţilor şi senatorilor, în ceea ce priveşte anumite infracţiuni din actualul Cod penal, cum ar fi: art.215 (Delapidarea), art.246 (Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor), art.247 (Abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi), art.248 (Abuzul în serviciu contra intereselor publice), art.253 (Conflictul de interese), art.254 (Luarea de mită), art.256 (Primirea de foloase necuvenite), art.263 (Omisiunea sesizării organelor judiciare) sau art.289 (Falsul intelectual), respectiv în ceea ce priveşte anumite infracţiuni prevăzute în noul Cod penal, cum ar fi: art.267 (Omisiunea sesizării), art.289 (Luarea de mită), art.295 (Delapidarea), art.296 (Purtarea abuzivă), art.297 (Abuzul în serviciu), art.300 (Uzurparea funcţiei), art.301 (Conflictul de interese) sau art.321 (Falsul intelectual).

, se arată în decizia, din ianuarie 2014, a Curţii Constituţionale.

Share