Părintele Calistrat: Faceți gargară cu apă și sare, luați aghiasmă, anafora, apoi o gură de țuicuță

Share

Părintele Calistrat vine în spaţiul public cu un set de învăţăminte care par a proveni direct din propaganda Moscovei, ori din sfaturile înţelepte ale preşedintelui Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Un preot din Iasi a postat pe YouTube un clip video in care explica in ce fel le recomanda el enoriasilor sa se fereasca de coronavirus: cu gargara cu apa si sare si cu o gura de tuica.

Parintele Calistrat Chifan, in varsta de 54 de ani, de la Manastirea ieseana Vladiceni, este considerat un influencer in mediul online, avand aproape 600.000 de urmaritori pe contul personal de Facebook, dar si aproape 82.000 de subscribers, pe YouTube, potrivit Adevarul.ro.

“Noi ne protejam cu masca, dar daca virusul este de ordinul nanometrilor, deci nu se vede cu ochiul liber, e o particula minuscula care circula si care este imprastiata prin respiratie, prin stranut, prin curentul de vant. Intrebarea este: daca ochiul este umed, ea nu s-ar putea lipi de ochi? Daca ia contact cu urechea nu tot poate sa intre? Deci cand este sa te intalnesti cu virusul sau ai cartea lui de vizita, il gasesti. Daca nu este sa ne intalnesti, nu este sa te intalnesti”, a spus parintele.

Parintele este invitat periodic la o emisiune online realizata de un cotidian local din Moldova, si care este difuzata atat pe canalul propriu de Youtube al parintelui, cat si pe Facebook.

În cel mai recent clip, acesta îşi învaţă enoriaşii cum să se păzească de pandemie.

“Sunt şi eu precaut, dar am altă părere despre problema bolii. Am văzut foarte mulţi oameni care au intrat într-o panică nebună. Efectiv au devenit isterici. Nu vin la biserică, nu se împărtăşesc, nu mă spovedesc, nu am curajul să ies din casă

. Pe toate băbuţele mele le-am învăţat nişte măsuri de igienă foarte simple: În fiecare dimineaţă, prânz şi seara, să facă gargară cu apă caldă cu sare, ca să se cureţe zona bucală, pentru că sarea e cel mai bun dezinfectant bătrânesc de când e pământul.

După aceea, o gură de ţuicuţă, după ce ai luat aghiasma şi anafora, pentru că alcoolul este un bun dezinfectant. După aceea, mai avem o pastilă foarte simplă, decaseptul cu albastru de metil”, spune el.

Călugăr de la începutul anilor ’90, părintele Calistrat Chifan, a devenit rapid cunoscut în zona Moldovei datorită predicilor sale online, spuse pe înţelesul tuturor.

Share