Parchetul General, despre dezinformările PSD, privind numărarea voturilor la Sector 1: „Se aduc prejudicii Justiţiei”

Share

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Parchetul General) confirmă faptul că presa aservită PSD a dezinformat, în privinţa numărării voturilor de la alegerile din Sectorul 1.

Parchetul General a emis un comunicat de presă, în care sancționează dezinformarile publicate de un site de propagandă al PSD, stiripesurse.ro, în care se susținea că Ministerul Public ar fi cenzurat comunicatul Secției Speciale, privind numărătoarea voturilor din Sectorul 1.

Site-ul este condus de Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa.

Antena 3, RTV, Știri pe surse, DC News și alte publicații de propagandă ale PSD au susținut timp de două zile, că polițiștii au terminat numărarea voturilor din Sectorul 1 și că Daniel Tudorache a câștigat alegerile.

Joi, Parchetul General a emis un comunicat, în care a precizat că nu s-a putut stabili „diferența de voturi între candidați, nefiind finalizate activitățile dispuse de către procuror”.

Nervoși, propagandiştii de la stiripesurse.ro au susținut că Parchetul General a cenzurat informațiile primite de la Secția Specială. Ieri, Parchetul General a acuzat publicația lui Iosif Buble de fake news.

„În ziua de 14 mai 2021, ‘Știri pe surse.ro’ a publicat articolul : ‘Controverse în ancheta privind alegerile din Sectorul 1 – Comunicatul SIIJ, cenzurat la Parchetul General’, articol scris de domnul Florin Pușcaș.

Prin acest articol este informată opinia publică cu privire la emiterea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a unui comunicat despre stadiul cercetărilor în dosarul privind alegerile din sectorul 1 București, comunicat ce ar fi fost ‘cenzurat’, prin omiterea intenționată a unor informații din comunicatul pus la dispoziție de SIIJ.

Atât prin titlul articolului cât și prin mențiunea inserată în cuprinsul articolului, privind ‘cenzurarea’ unor informații, se realizează o dezinformare a opiniei publice de natură a aduce prejudicii justiției prin prezentarea deformată a activității de comunicare a Ministerului Public.

Precizăm faptul că, anterior difuzării articolului menționat, instituția dvs. nu ne-a solicitat un punct de vedere asupra acestui aspect, consecință directă fiind informarea eronată a opiniei publice.

În mod concret vă transmitem următoarele precizări/clarificări :

În conformitate cu dispozițiile art. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public: ‘Asigurarea de către autoritățile și instituțiile publice a accesului la informațiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, prin intermediul compartimentului pentru relații publice sau al persoanei desemnate în acest scop’.

Prin urmare, emiterea unor comunicate de presă reprezintă o atribuție a Biroului de informare și relații publice, ce trebuie adusă la îndeplinire cu respectarea tuturor dispozițiilor legale incidente, și nu individual, a secțiilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 207/2018 și prin O.U.G. nr. 92/2018 prevede:

„Procurorii trebuie să respecte drepturile și libertățile fundamentale, prezumția de nevinovăție, dreptul la un proces echitabil, principiul egalității de arme, independența instanțelor și forță executorie a hotărârilor judecătorești definitive.

În comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte prezumția de nevinovăție, caracterul nepublic al urmăririi penale și dreptul nediscriminatoriu la informare.”

Legislația internă a făcut obiectul unor analize, existând o jurisprudența bine conturată. Astfel în considerentele Deciziei nr. 611/3 octombrie 2017 a Curții Constituționale se arată că: dosarul de urmărire penală, independent de stadiul în care acesta se află, (faza de urmărire penală în desfășurare sau cauza soluționată prin clasare) cade sub incidența dispozițiilor art. 285 alin. 2 din Codul de procedura penală potrivit cărora „Procedura în cursul urmăririi penale este nepublică”.

Mai mult, caracterul nepublic al informațiilor conținute într-un dosar de urmărire penală este confirmat și de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, art. 12 alin. 1 lit. e) și f).

Pe cale de consecință, persoanele și autoritățile publice care dețîn astfel de informații răspund pentru protejarea acestora, sunt ținute să respecte cadrul legislativ în vigoare care le impune măsuri de protecție a informațiilor aparțînând categoriilor menționate, furnizarea de informații în alt cadru decât cel legal fiind de natură a prejudicia înfăptuirea justiției și drepturile persoanelor implicate în orice modalitate într-o procedura penală, precum și de a pune în discuție imparțialitatea cu care se derulează anchetele penale.

Dosarul privind alegerile din sectorul 1, la care faceți referire, se află în faza urmăririi penale ,,în rem” , etapă în care, conform prevederilor art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media pot fi comunicate informații despre începerea urmăririi penale cu privire la fapta și măsurile dispuse în cauza pentru identificarea făptuitorului sau strângerea probelor, cu excepția situației în care prin transmiterea acestor informații s-ar periclita rezultatul anchetei.

Comunicatul emis în cursul zilei de 13 mai este redactat cu respectarea limitelor impuse de dispozițiile legale anterior enunțate, de către Biroul de Informare și Relații Publice, conform atribuțiilor sale, prin aplicarea criteriilor și limitărilor comunicării publice privind dosarele penale asupra informațiilor puse la dispoziție de către secțiile parchetului.

Față de cele de mai sus vă solicităm să faceți precizările necesare înlăturării acestei informări eronate a opiniei publice, printr-o actualizare a informațiilor publicate în articol”, a transmis Ministerul Public.

Stiripesurse.ro a refuzat să publice și pasajul din comunicatul Parchetului, în care este acuzată de „dezinformare”.

„Într-o replică transmisă redacției STIRIPESURSE.RO, Parchetul General confirmă indirect faptul că a eliminat informații din comunicatul SIIJ, însă precizează că avea dreptul și chiar obligația să facă acest lucru, fapt pe care articolul de mai sus nu îl neagă”, susține publicația lui Buble.

Share