home CORUPTIE, POLITICA OUG 92 de remutilare a Legilor Justiţiei a fost publicată în Monitorul Oficial

OUG 92 de remutilare a Legilor Justiţiei a fost publicată în Monitorul Oficial

Share

OUG 92, ordonanța de modificare a Legilor Justiției, a fost publicată marți, în Monitorul Oficial. Între prevederile din actul normativ se regăsește cea reclamată de procurorul general, Augustin Lazăr, explică HotNews.

Acesta susținuse că multe dosare vor fi afectate din cauza noilor condiții de carieră. Potrivit noii legi, pentru a lucra în Parchetul General, DNA și DIICOT, procurorii trebuie să aibă o vechime de 10 ani. De asemenea, în cazul DNA, procurorii trebuie să susțină un concurs, în fața CSM, până acum în procedura de selecție constând într-un interviu.

OUG 92 sau despre confiscarea politică a Justiţiei

„Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență își desfășoară activitatea în cadrul parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT si DNA, precum și în cadrul celorlalte parchete rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și legea 304/ 2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în textul ordonanței.

Modificările operate prin OUG referitoare la legea 303/2004 intră în vigoare odată cu legea, respectiv de de joi și sunt de aplicare imediată. Modificările la legea 304/2004 intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul oficial, respectiv azi.

OUG 92 afectează Dosarul Revoluţiei, Dosarul TelDrum, Dosarul 10 august

Printre dosarele afectate de noile prevederi ar fi Dosarul Revoluției, cel al protestului din 10 august, precum și dosarul Tel-Drum, instrumentat de procuroarea Alexandra Lăncrănjan, care are vechime în magistratură de doar 8 ani.

Anterior adoptării OUG, Parchetul General precizase că noile reguli vor conduce la înlăturarea unor procurori din funcțiile legal deținute, prin impunerea unor condiții noi, inexistente la data la care s-a făcut numirea, cu nesocotirea prevederilor art. 15 alin. 2 din Constituție care prevede aplicabilitatea legii doar pentru viitor. „Atât numirea cât și delegarea procurorilor s-au realizat cu respectarea condițiilor legale în vigoare, iar nesocotirea acestui fapt ar duce la încălcarea principiului stabilității procurorului, a principiului neretroactivității legii, a identității statutului juridic constitutional al judecătorilor și procurorilor în ceea ce privește numirea și delegarea acestora și va conduce la blocarea activității și imposibilitatea finalizării unor cauze extrem de importante, în special aflate pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul P.Î.C.C.J., D.N.A. și D.I.I.C.O.T.”, se arăta într-un comunicat al Parchetului.

Share