home CORUPTIE, POLITICA Next level în România va fi nesupunerea civică. Ce urmează

Next level în România va fi nesupunerea civică. Ce urmează

Share

Trecem la next level în România şi nici nu ştim. Lucrurile se complică şi vom fi obligaţi să ne păstrăm sângele rece şi răbdarea cu orice preţ.

Next level. Ce facem mai departe?

Într-un articol publicat în martie 2017, numit “Protestele nu dizlocă sistemul? Ce putem face în continuare?”, explicam că următorul task al noilor outfit-uri militante ale societăţii civile va fi să lucreze în profunzimea societăţii româneşti, pentru continuarea schimbării României.

Devenise evidentă rezistenţa la proteste a PSDragnea. Cum se explică această rezistenţă? Politicianul cu mentalitate democratică, atunci când vede că este contestat masiv, se retrage, ca să nu distrugă sistemul democratic. Politicianul cu mentalitate nedemocratică nu o face.

El încearcă să-şi consolideze sistemul de putere, distrugând statul democratic. Aşa s-a şi întâmplat în România ultimului an şi jumătate. Aşadar, ce e de făcut acum?

Next level. Nelegalitate şi democraţie

Am urmărit-o cu plăcere pe Mihaela Miroiu, la Rareş Bogdan, vorbind despre aceasta. Ea susţine că urmează next level – nesupunerea civică. De ce? Pentru că protest civic nu ajunge. Sistemul lor de putere trebuie să se surpe dinăuntru şi să intre în colaps.

Nesupunerea civică este prin excelenţă ilegală. Dacă ei fac legile în aşa fel încât să îşi perpetueze sistemul de putere, atunci legile acelea trebuie încălcate. Dacă de exemplu modifică legea adunărilor publice astfel încât să aibă bază legală ca să reprime protestele, acestea trebuie să continue.

Dar nu mai sunt suficiente pentru a schimba puterea. A nu plăti taxele şi impozitele, pentru că ei să nu mai aibă banii necesari ca să-şi perpetueze sistemul de putere, a ocupa o instituţie a statului care a devenit samavolnică, a trece la infinit pe trecerea de pietoni este ilegal. Dar este civic, dacă e justificat civic. Nesupunerea civică este nelegală. Asta urmează.

Next level. Arestări, noi samavolnicii şi poate falimentul

Cei consideraţi liderii acestor iniţiative vor fi arestaţi, bătuţi, hărţuiţi, umiliţi. Acesta este preţul pe care va trebui să-l plătim pentru a spera că într-o zi vom avea o societate democratică, în care să trăim civilizat.

Alternativa (devine tot mai evident că) va fi să trăim într-un stat mafiot, în care ieşi pe stradă şi eşti împuşcat, ca în Columbia sau în Venezuela. Dacă nu reacţionăm, ei ni se vor urca în cârcă şi nu vor mai coborî de acolo niciodată.

O astfel de acţiune în lanţ de evenimente spontane sau nu de nesupunere civică are şanse de reuşită mai ales pentru că se apropie momentul în care România va intra în faliment din cauza politicilor bugetare nesustenabile ale PSD-ALDE. Acela va fi momentul potrivit pentru ca forţele democratice să ia puterea de la aceşti ticăloşi nelegiuiţi.

Next level. Nelinearitatea

Dar lucrurile sunt şi mai complexe decât atât. Teoretic, într-o lume liniară, s-a terminat etapa protestelor civice de masă şi începe next level – nesupunerea civică. Dacă aceasta nu funcţionează, urmează next level – revoluţia.

Lucrurile însă nu se mai desfăşoară linear în lumea în care trăim, ci foarte rapid, tot mai rapid, amestecând etapele. Cei care ne conduc astăzi încearcă disperaţi să re-linearizeze cursul evoluţiei istoriei. Nu vor reuşi, pentru că forţele istoriei sunt mai puternice decât ei.

Epoca feudală a durat cam un mileniu. Renaşterea – vreo două secole. formarea burgheziei şi evoluţia spre lumea capitalului – câteva zeci de ani, întrepătrunsă puternic cu epoca coşului de fum. Era postindustrială alte câteva zeci de ani, dar mai puţine decenii.

Next level. Revoluţia în al patrulea val

Un mixtum-compositum de factori-cheie vor duce la suprapunerea celor trei etape. Pentru că suntem în al patrulea val, în care lucrurile se succed cu o viteză uluitoare şi forţele istoriei acţionează fulgerător. Cine azi pare de neclintit mâine este măturat de la putere.

Degeaba încearcă Dragnea să controleze legislativ până şi ce va face guvernul român în anul 2040. Este inutil. Forme de nesupunere civică individuală, cum este greva foamei, vor veni odată cu noi proteste.

Exemplu: pe 1 decembrie, la Alba Iulia, românii din Diaspora pregătesc un masiv protest anti-PSD, care să deturneze sărbătoarea oficială leşioasă, obosită. Este, în acelaşi timp, un protest civic din primul stadiu despre care am vorbit şi o formă de nesupunere civică din al doilea stadiu.

Next level. Factorii de favorizare

Cu anumiţi factori de favorizare – de exemplu, dacă criza bugetară se va dovedi a fi mai mare la acel moment şi se va manifesta acut, se poate ajunge la revoluţie sau nu. Vor apărea poate localităţi unde se termină banii de la bugetul local şi oamenii efectiv se vor răscula, ocupând sediile autorităţilor sau distrugând sediile PSD, în primul rând.

Să fie foarte clar: sunt total şi necondiţionat un adversar al oricăror violenţe, dar acestea vor continua să apară mai mult ca sigur, în primul rând din cauza forţelor de represiune în curs de coagulare. O spun cu tristeţe.

Mai mult, pe măsură ce foamea şi disperarea românilor care până acum nu au ieşit în stradă va deveni acută, aceşti oameni vor ajunge în stradă şi vor provoca ei violenţe. O afirm cu la fel de multă tristeţe.

Next level. Vremuri foarte tulburi

Urmează vremuri foarte tulburi, în care societatea civilă va fi obligată, sub presiunea evenimentelor, să reacţioneze, să se coaguleze şi să acţioneze coerent.

Nu mai suntem în decembrie 1989, când nu ştiam bine ce este cu noi. Există printre noi indivizi care au calităţile necesare să fie tehnocraţi, birocraţi (în sensul bun al cuvântului), politicieni pe stil nou. Ei vor trebui să se implice şi să contribuie, la momentul potrivit, la redemocratizarea ţării.

Care nu mai este monocoloră ca în decembrie 1989. Care are modele de urmat în lumea de tip occidental, pe care le cunoaşte din experienţa personală. Să fim pregătiţi. Next level este mai aproape decât ne imaginăm.

Citeşte şi
Gabriela Firea se-ncoţopeneşte. Primaria Voluntari, condusa de Florentin Pandele, ca infiinta un post de televiziune
Directorul Antena 3, Mihai Gâdea, a postat un sondaj pe pagina sa de Facebook prin
La conferința de marți a Vioricăi Dăncilă s-a înregistrat un moment bizar în care fostul
Viorica Dăncilă nu știe cum se calculează aria cercului, dar susține, cu toate acestea, că
Fostul consilier onorific în guvernul Dăncilă, Mihnea Năstase, fiul cel mic al marelui corupt Adrian
Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, a afirmat că îşi asumă fiecare lider al
În conferința de marți seara, Viorica Dăncilă a primit o întrebare formulată de un jurnalist
Viorica Dăncilă și Eugen Orlando Teodorovici sunt vizați de o plângere penală la DNA, fiind
Preşedintele Klaus Iohannis a fost moderatorul propriului eveniment, care s-a desfăşurat ieri, la Biblioteca Centrală
Procurorii au dispus extinderea urmăririi penale împotriva lui Gigi Becali și a nepotului său, Vasile
Share