ONU a votat: zona de excludere aviatica in Libia

Share

~Catalina Ciociltan HotNews.ro~

Consiliul de Securitate al ONU a votat, joi seara, autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea “tuturor masurilor necesare”- ceea ce presupune o actiune militara – pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi.

foto: Reuters via HotNews

Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene. Zece dintre cele 15 state ale Consiliului au votat in favoarea rezolutiei, in timp ce Rusia, China si Germania s-au abtinut. Nu au existat voturi impotriva rezolutiei.

Decizia Consiliului de Securitate a starnit rafale de bucurie in randul protestatarilor anti-Gaddafi, la Benghazi, potrivit Al Jazeera.

Reactii imediate dupa adoptarea rezolutiei

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Khaled Kaaim, a declarat ca Libia ar fi pregatita sa inceteze focul impotriva insurgentilor, dar a cerut discutarea in prealabil a detaliilor punerii in aplicare a unei astfel de masuri.

citeste si Libia ameninta ca va ataca traficul aerian si maritim din Marea Mediterana (EurActiv)

Premierul britanic, David Cameron, a convocat o sedinta de guvern, vineri pentru a sustine o declaratie in fata Parlamentului, cu privire la situatia din Libia.

Italia e pregatita sa-si isi puna la dispozitie bazele militare pentru punerea in aplicarea a rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, a declarat o sursa guvernamentala, citata de Reuters.

Baza aeriana de la Sigonella din Sicilia, care ofera suport logistic pentru Flota a sasea a Statelor Unite, este una din bazele militare NATO cele mai apropiate de Libia si ar putea fi folosita in orice operatiune militara.

Ministrul britanic de externe, William Hague, a declarat ca rezolutia este necesara… citeste tot pe HotNews

Share