home ECONOMIE, POLITICA Omenirea a facut datorii cat pentru 100 de ani (AIM)

Omenirea a facut datorii cat pentru 100 de ani (AIM)

Share

Pretul total ce ar trebui platit de omenire pentru a iesi la liman este de 100 trilioane de dolari, in urmatorii ani, o suma foarte greu de imaginat. Adica aproximativ 150.000 de dolari pe cap de locuitor al planetei, indiferent de varsta.

foto: Viet Nam Business News

fotoinfo: Cele mai indatorate state din lume, cum arata harta globala, sunt chiar marile puteri SUA, Japonia, grupul statelor emergente BRIC, fara Rusia, care insa au forta (cel putin pana acum) sa preia sarcina acestor datorii, cel putin in acest moment. Intr-o situatie foarte delicata sunt statele Europei de Vest, Australia si Turcia, aceasta din urma insa aflan du-se in detenta economica.

Daca se ia in considerare numai populatia activa atunci suma trece de triplul ei, devenind o medie de 500.000 de dolari pe cap de locuitor care contribuie la situatia economica, ceea ce ar insemna ca pentru ca acest deziderat sa se realizeze in urmatorii 5 ani, ar trebui ca fiecare din cei activi din punct de vedere economic sa produca cate 100.000 de doari pe an, in afara de cheltuie.

Ceea ce este, practic, imposibil, s-a subliniat in analiza de la Davos. Rezultatele politicilor monetare de acaparare a economiilor planetei au dus la acest dezastru. Globalizarea este principala cauza a crizei economice.

Expertii spun ca daca statele ar fi ramas productive prin ele insele in loc de transnationale pietele de desfacere ar fi fost mai complexe, nu ar fi fost o vanatoare dupa forta de munca ieftina, iar echilibrarea pietei economice planetare s-ar fi facut mult mai rapid, “din aproape in aproape, dupa un principiu asemanator cu vasele comunicante, in care fiecare vas ar fi fost o economie nationala si nu o multinationala”, se exprima analistii economici care au participat la Forumul Economic de la Davos (WEF).

Cercetarea a mai scos la iveala si o alta problema, in afara necesitatii sumei de bani in cazul iesirii omenirii din criza: exista o oferta suficienta de creditare, proportionala cu cererea?

Raspunsul gasit de analisti a fost unul destul de rezervat, deoarece in urma crizei economice de pe Wall Street, care a fost ca un bulgare de zapada pentru economia mondiala, in mai multe state au intrat in vigoare masuri protectioniste, ceea ce ofera raspunsul la intrebare: cererea si oferta nu vor fi niciodata in balanta, astfel vor exista dezechilibre intre cererea prea mare si oferta limitata, insa cu siguranta totul depinde si de zonele de dezvoltare ale tarilor care solicita imprumuturile.

sursa

Share