home POLITICA Olanda a dat o lecţie de democraţie participativă întregii UE

Olanda a dat o lecţie de democraţie participativă întregii UE

Share

Ieri, Olanda, un stat cu o suprafaţă cât a Dobrogei, cu o economie de top la nivel global, a dat o lecţie. Această lecţie este valabilă pentru întreaga Uniune Europeană. Dar deopotrivă este folositoare poate şi României.

Olanda, ţara cu 81% prezenţă la urnele de vot. România, se aude?

Partidul anti-imigraţie al lui Geert Wilders, PVV, şi-a mărit cu o treime numărul de locuri în Parlament. Dar în alegerile de ieri, ţinute miercuri, prezenţa la urne a fost de 81%. Credeţi că, dacă în 11 decembrie 2017, în România, prezenţa la urne era de 81%, PSD-ALDE mai guverna?

Creştin- democraţii şi gruparea progresistă D66 au obţinut rezultate similare. Wilders este de ani de zile exponentul naţionaliştilor, faimos pentru declaraţiile sale la limita legalităţii. Este un fel de Corneliu Vadim Tudor batav.

Coaliţie democratică eteroclită

Partidul Libertate şi Democraţie a câştigat alegerile legislative, dar are mai puţini reprezentanţi decât până acum. Premierul Mark Rutte, de orientare liberală, va putea forma un nou guvern alături de alte formaţiuni – categoric fără extremişti.

Rutte a spus că, potrivit votului, olandezii nu vor experimente riscante. Ei vor continuarea politicilor care au făcut din Olanda una dintre cele mai prospere economii occidentale.

Mark Rutte, politicianul care merge pe bicicletă

Actualul şi viitorul premier din Olanda, Ţara lalelelor, Mark Rutte, conduce executivul din 2010. A devenit primul şef de guvern liberal în ţara sa din anul 1918 încoace. Iniţial, a fost considerat prea de dreapta. Susţinut temporar de adversarul său de acum, naţionalistul Geert Wilders.

Este politicianul nordic tipic. Nu e înconjurat de bodyguarzi. Merge mult pe bicicletă. Predă în continuare la un gimnaziu olandeză şi studii sociale. Tocmai a împlinit 50 de ani. A terminat istoria la Universitatea Leiden, din Olanda.

Încă din timpul studiilor s-a implicat în organizaţia de tineret al VVT. Aceasta e denumirea completă a Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie, pe care azi îl conduce. În primii ani de după facultate, a lucra la multinaţionale mari, ca director de resurse umane. În politică, a început să ocupe funcţii din anii 2002 – 2003.

Citeşte şi
În pofida faptului că Macedonia de Nord a avut cea mai frumoasă piesă, Olanda a
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat la Bacău că în Europa sunt ţări mult
Liviu Pop, parlamentar PSD, fost ministru al Educaţiei, recidivează din nou. El a postat pe
MApN vrea să cumpere patru nave de luptă noi, de tip corvetă multifuncțională, informează România
Meciul de fotbal amical dintre Germania și Olanda, de la Hanovra, a fost anulat acum
Vestea bună e că timpul echipelor ca Sqadra Azzura, ce ascundea mingea 90 de minute
Ucraina, Maria Iaremciuk - Tick-Tock Aceasta este piesa la care ţara-participant a ales să folosească simbolistica
Cea mai bună piesă din această semifinală, "Mother", interpretată de belgianul Axel Hirsoux, nu s-a
Armenia, Aram - Not Alone Aram nu se prea simte bine pe scenă şi nu
motto: "Fiecare are gusturile lui în muzică. N-are cum să asculte toată lumea numai Shopenhauer"
Share