Obama la Summitul NATO de la Lisabona: NATO se va transforma printr-un nou Concept Strategic care spune ca un atac importriva unuia dintre membri este un atac impotriva tuturor mebrilor aliantei (HN)

Share

Odata cu intalnirile NATO si SUA-UE din aceasta saptamana de la Lisabona, pot sa ma mandresc ca am vizitat Europa de sase ori in calitate de presedinte. Acest lucru reflecta un element de baza al politicii externe americane – relatia cu aliatii si partenerii nostri europeni este piatra de temelie a angajamentului nostru mondial si un catalizator pentru cooperare globala“.

Asa si-a inceput presedintele SUA, Barack Obama, discursul de la Summitul NATO ce are loc in aceste zile la Lisabona.

FOTO: Scrape TV – Osama Bin Laden offers encouragement to president Obama in latest tape

Presedintele american a subliniat astfel ca tara sa nu mai are o asemenea aliniere a valorilor, intereselor, capacitatilor si obiectivelor cu nici o alta regiune si ca, pe baza celei mai mari relatii economice din lume, comertul trans-atlantic sustine milioane de locuri de munca, atat in Statele Unite, cat si in Europa, si formeaza o fundatie pentru eforturile comune de redresare economica globala.

Barack Obama a declarat ca NATO se va transforma, in urma summit-ului de la Lisabona, printr-un nou Concept Strategic, care “recunoaste capacitatile si partenerii de care avem nevoie pentru a raspunde noilor amenintari ale secolului 21”.

Aceasta transformare trebuie facuta plecand de la fundamentul acestei Aliante, articolul 5, care spune ca un atac impotriva unuia dintre membri este un atac impotriva tuturor memebrilor aliantei, a declarat presedintele SUA

Acesta spune ca va lupta in continuare pentru eliminarea armelor nucleare, dar avertizeaza ca atata timp cat aceste arme exista, NATO trebuie sa ramana o alianta nucleara:

Am afirmat clar faptul ca Statele Unite vor mentine un arsenal nuclear in conditii de siguranta si eficienta maxima, pentru a descuraja orice adversar si pentru a garanta securitatea aliatilor nostri. La Lisabona putem continua sa cream parteneriate dincolo de granitele NATO, pentru a transforma Alianta intr-un adevarat pilon al securitatii globale.”… citeste tot aici

Share