NYTimes: Libia, lupta pentru democratie sau razboi civil?

Share

Intrebarea a planat asupra revoltei libiene inca de la inceput: reprezinta batalia pentru Libia ciocnirea dintre un dictator brutal si opozitia democratica sau este fundamental un razboi civil? Raspunsul ar putea determina cursul atat revolutiei libiene, cat si rezultatele interventiei occidentale, sustine New York Times.

foto: caricatura de Carlos Latuff pe Hotter than a Pile of Curry

Bombardarea aeriana permite rebelilor sa se uneasca cu rezidentii din regiunea de vest, din jurul capitalei Tripoli, sub stindardul unei revolutii democratice, care il expune pe colonelul Muammar Gaddafi.

El, cu toate acestea, a prezis contrariul: ca revolta este un razboi tribal intre Libia de est si cea de vest, care se termina fie cu triumful, fie cu o perioada prelungita de haos.

“Este o intrebare foarte importanta, al carui raspuns este teribil de aproape de imposibil. Am putea avea o surpriza extrem de mare, atunci cand Gaddafi va pleca si vom afla cu cine avem de-a face intr-adevar

, a declarat Paul Sullivan, politolog la Georgetown University, care a studiat Libia.

Comportamentul guvernului “rebel” din Benghazi a oferit, pana acum, putine indicii asupra naturii sale adevarate. Consiliul lor este format din profesionisti – avocati, profesori universitari, oameni de afaceri – care vorbesc despre democratie, transparenta, drepturile omului si statul de drept.

Dar angajamentul lor fata de aceste principii este testat in timp ce acestia se confrunta cu spectrul potentialilor spioni ai lui Gaddafi, aflati de altfel, in mijlocul lor… citeste tot pe EurActiv

Share