home EVENIMENT, POLITICA Nu se poate alegeri anticipate şi locale în aceeaşi zi

Nu se poate alegeri anticipate şi locale în aceeaşi zi

Share

Declanșarea alegerilor anticipate în 2020 odată cu alegerile locale este unul dintre scenariile de lucru ale actualei opoziții pentru a scăpa mai rapid de guvernul PSD.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Curtea Constituțională a respins însă în 2012 o lege care prevedea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale.

E vorba despre o lege adoptată în decembrie 2011 prin asumarea răspunderii în Parlament de către guvernul Boc și atacată la CCR de USL. Legea prevedea organizarea concomitentă a celor două tipuri de alegeri, motivul invocat fiind nevoia unor economii la bugetul vlăguit de criza economică.

Curtea Constiuțională a respins însă argumentația guvernului și a declarat legea neconstituțională, invocând trei argumente principale:

– legea modifică procedura de desfășurare a alegerilor cu mai puțin de un an înainte de scrutin, ceea ce poate crea dificultăți autorităților
– legea determină dificultăți în exercitarea dreptului la vot (alegerile comasate presupun exprimarea opțiunii pe șase buletine de vot: Senat, Camera Deputaților, primărie, consiliul local, consiliul județean și președintele consiliului județean)
– legea restrânge dreptul de a fi ales (legea contestată prevedea că o persoană nu poate candida în același timp pentru funcția de primar și pentru un mandat de deputat sau de senator și nici pentru funcția de președinte al consiliului județean și pentru un mandat de deputat sau de senator)

”Pentru considerentele arătate, Curtea constată că legea criticată încalcă, în ansamblul său, dispozițiile constituționale ale art. 1 alin. (5) privitoare la obligația de respectare a Constituției, a supremației sale și a legilor și ale art. 37 privind dreptul de a fi ales, interpretate în concordanță cu prevederile art. 21 alin. (3) din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 25 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, art. 3 din Protocolul nr. 1 adițional la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în această materie”, se arăta în decizia Curții Constituționale publicate în Monitorul Oficial din 3 februarie 2012, conform G4Media.

Citeşte şi
Rareş Bogdan spune că, din momentul în care i-a fost interzisă intrarea în emisie, consideră
Lovitură majoră pentru jandarmii care se fac vinovaţi de acţiunile violente de vineri seară, din
Principele Nicolae este atacat din nou de Casa Regală, cu informaţii defăimătoare la adresa lui. Convenția
Ministrul Mediului Cristiana Paşca Palmer a anunţat că în România este interzisă vânătoarea de urşi
~Dinel Staicu voia sa se ascunda la vedere, in Ungaria~reteaua luminii de la Ierusalim~fara ING
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că puterea va da lege sau ordonanță de urgență
Până la acest moment, prezenţa la vot mă îndrituieşte să trag concluzia că în acest
Nu s-au dat exemplele arhetipale de vinovăţie şi nevinovăţie care însănătoşesc societatea în asmenea momente
Azi, Sectorul 3 este cel mai frumos dintre cele şase ale Capitalei. Meritul îi aparţine
Ajunge. Am ajuns la capatul rabdarii. Actuala clasa politica trebuie inlocuita. Cu alta, care sa
Share