home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION: Niamh Kavanagh, “It’s For You” (Irlanda)

EUROVISION: Niamh Kavanagh, “It’s For You” (Irlanda)

Share

Eu cred ca, in ultimii 20 de ani, europenii si-au pierdut gustul muzical pentru cantabilitate, linii melodice generoase, simple, sincere, cantonandu-se intr-o muzica cinica, angoasata, pornind mai curand din agresiunea culturala americana prin R&B, hip-hop si rap, decat din vena traditionala a folkului regiunilor europene.

Acum se intampla ceva aparte. Am observat acest fenomen si anul trecut, cand islandeza Hera Björk, cu “Someday”, a impartit Danemarca in doua cu charisma ei formidabila, dar pana la urma un ilustru anonim pe langa ea a reprezentat Copenhaga la Moscova.

In link aveti cantarea live pe care Hera a facut-o la petrecerea islandeza de pe 8 mai, din Moscova, unde a fost prezenta ca backing vocal pentru Yohanna. La Hera insa vom reveni si anul acesta.

Anul acesta, probabil pe fondul crizei, vedem o spectaculoasa si aproape generala revenire spre cantabilitate. Atentie, in sepcial in tarile vest-europene care au trecut deja prin purgatoriul primului val de criza. Am numarat cred vreo 15 sau 17 semifinalisti cu melodii de acest tip.

Lucru care ma bucura foarte mult. Si nu, nu trebuie sa ne pregatim perna pentru Eurovision (poate ca ma voi lega in curand de sufletul unui confrate, care se da smecher pe acest subiect), pentru ca editia de anul acesta va fi foarte frumoasa si deloc adormitoare, cu atatea miscari lente.

Eu cred sincer ca criza i-a lovit in asa hal pe europeni, direct in moalele capului, incat au inceput sa gandeasca din nou si s-au intors la radacini, la sensibilitatea muzicala si la bucuria de a trai, exprimata de muzica adevarata.

Irlandeza Niamh Kavanagh vine cu o alta balada, construita pe acolade muzicale asemanatoare, ca epos muzical, cu cele din frumoasa melodie a norvegianului Didrik Solli-Tangen. De data aceasta, back-ground-ul melodic este dat de folclorul irlandez, atat de frumos si mult drag mie.

Pentru cine nu intelege la ce ma refer, ii recomand niste auditii de Brobdingnagian Bards, care, culmea, sunt din Austin, Texas. Niamh a mai reprezentat Irlanda la Eurovision in anul 1993, tot cu o balada, castigand competitia, dar cu o melodie mai putin frumoasa decat cea de anul acesta.

Anul acesta, in opinia mea, imediat sub cele doua melodii prezentate de mine vineri si sambata, “My heart is yours” si “Algo Pequenito”, se afla un grup destul de numeros de piese extrem de frumoase, dar ceva mai putin puternice decat primele doua, ori cu diferite defecte (vocile, valoarea temelor muzicale etc.).

De exemplu, frumoasa “It’s For You” te ridica si te poarta in punctul de orga al piesei de-abia dupa modulatia de la final, de la re-enuntarea refrenului, in timp ce pana atunci oarecum treneaza. Una peste alta, anul acesta, cu exceptia Spaniei, trebuie sa ne pregatim, cred eu, pentru o dominatie nordica pe drept.

Aceasta pentru ca melodiile cele mai reusite, in viziunea mea, sunt miscarile slow sau medii.

Share