Nezavisimaia Gazeta: Romania i-a aratat Rusiei usa de iesire din Republica Moldova (InfoRusia)

Share

Romania cere Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria, a declarat ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, intr-un interviu acordat publicatiei The Wall Street Journal.

FOTO: Romania libera – Baconschi inaugurează un nou curent în PDL: polul creştin-democrat

El l-a sustinut astfel pe presedintele interimar al Republicii Moldova, care a facut o declaratie pe aceasta tema la sfarsitul saptamanii trecute, titreaza ziarul rus Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit lui Baconschi, NATO si Rusia trebuie sa faca eforturi comune pentru ca Moscova sa renunte la „stereotipul specific ‘Razboiului Rece’ privind impartirea sferelor din influenta”.

Adica Bucurestiul, prin seful institutiei politicii externe, sugereaza Moscovei sa lase in cocesiunea politicii romanesti teritoriul din partea dreapta a Moldovei, care in perioada 1918-1940 a intrat in componenta Regatului Romaniei, comenteaza publicatia rusa.

In acelasi timp,  sugereaza Rusiei sa renunte la protectia Transnistriei, care nu a fost niciodata teritoriu romanesc, a intrat in componenta imperiului rus, ulterior, in perioada Uniunii Sovietice – in RSS Ucraineana,  continua ziarul moscovit.

Interesant este faptul ca, la inceputul anilor 90, cand in Republica Moldova era proeminenta miscarea ce milita pentru unirea Republicii Moldova cu Romania, fapt ce a si provocat conflictul transnistrean, Frontul popular (presedintele interimar Mihai Ghimpu era unul din liderii acestei miscari) aflat la putere era dispus sa mearga peste Prut fara Transnistria.

Pe atunci  Frontul popular proiecta harta Republicii Moldova fara regiunea estica. „Noi nu avem nevoie de teritoriu strain – spuneau atunci liderii miscarii – noi ne unim cu Romania impreuna cu Bucovina si o parte a regiunii Odesa, care au fost pana in 1940 teritorii romanesti, iar Transnistria poate sa ramana Ucrainei’, scrie Nezavisimaia Gazeta… citeste tot aici

Share