home EVENIMENT Nave de luptă olandeze în vizorul Marinei Militare Române VIDEO

Nave de luptă olandeze în vizorul Marinei Militare Române VIDEO

Share

MApN vrea să cumpere patru nave de luptă noi, de tip corvetă multifuncțională, informează România liberă. Noile nave ar urma să înlocuiască patru corvete vechi, care vor fi retrase din exploatare.

Documentele de la MApN vorbesc despre o achiziție fără licitație, de la o singură firmă, cu nume decis de minister, arată sursa citată. Proiectul de hotărâre de guvern pe care MApN îl va înainta Guvernului indică numele firmei olandeze.

De la aceasta, România trebuie să cumpere patru nave de luptă: Damen Schelde Naval Shipbuilding BV. Conform HotNews, “programul ar urma să coste circa 3,6 miliarde de lei până în 2020“, Prima navă ar trebui livrată în 2 ani şi jumătate de la semnarea contractului.

Nave de luptă, dar fără nume şi date cunoscute public

Un proiect de hotărâre de guvern este scos în dezbatere publică. În Nota de fundamentare MApN scrie pe patru pagini despre cât de performantă e firma olandeză. Despre alți posibili furnizori, MApN scrie o singură frază:

Există un studiul de concept pentru produsul „Corvetă multifuncţională”, elaborat în MApN. Conform acestuia, au fost analizate 13 proiecte de corvete. Dintre acestea, doar patru “pot satisface cerinţele forţelor navale române“.

Numele celorlalte 13 proiecte analizate și ale celor patru alese nu sunt indicate. Singura legătură pe care o putem face este cu Galaţi. Şantierul Naval Galaţi este privatizat cu firma olandeză Damen. La Galaţi, spune HotNews, Damen a construit şi a vândut în statele NATO 19 corvete Damen Sigma 10514.

Share