home EVENIMENT, POLITICA Rachete Patriot aduse de NATO în România, exerciţiu militar

Rachete Patriot aduse de NATO în România, exerciţiu militar

Share

Un sistem de rachete Patriot va fi adus cu trenul în România din Germania pentru un exerciţiu militar NATO, la începutul lunii noiembrie. Aceste e menit să descurajeze pretenţiile Rusiei în regiune. 100 de militari americani au primit ordinul să participe la acest exerciţiu împreună cu 100 de colegi români.

Sistemele de rachete Patriot consolidează capacitatea de reacție rapidă, a spus general american Timothy McGuire, citat de Reuters, via Agerpres. McGuire este adjunctul comandantului trupelor americane în Europa.

Nu dorim război. Cea mai bună cale de a menține pacea e să ne consolidăm apărarea și să fim pregătiți în orice moment.

, a explicat oficialul NATO. Punctul de vedere e împărtășit de șeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley. Asemenea, comandanții a 38 de armate europene, reuniți la Wiesbaden, în Germania.

Mulţi au folosit rachete Patriot

Sistemele de rachete Patriot au un îndelungat istoric în serviciul forţelor americane şi NATO. În timpul invaziei americane în Irak, rachetele Patriot au jucat un rol esenţial. Când forţele americane au pătruns în sudul Irakului, Saddam Hussein a atacat Israelul cu rachete ruseşti Scud. Majoritatea lor au fost oprite de rachete Patriot.

În contextul amenințărilor venite dinspre Rusia, armata americană și aliații ei au început să lucreze urgent la îmbunătățirea coordonării. Este vorba despre apărarea antiaeriană a statelor din flancul estic. Acestea au în dotare sisteme de rachete antiaeriene foarte vechi, unele de pe vremea Pactului de la Varșovia.

Un exercițiu de tragere asupra unor ținte aeriene, la care au participat trupe americane, germane și olandeze s-a desfășurat luna trecută în Creta. Alt exercițiu a fost în Slovacia, unde au participat opt state. Acestea au dovedit capacitatea statelor NATO de a dezvolta a abordare comună a apărării antiaeriene.

Date tehnice

Sistemul de rachete Patriot, MIM-104 Patriot, este un sistem sol-aer. folosit de SUA şi alte state aliate NATO.

Este realizat de contractorul american pentru apărare Raytheon. Numele său derivă din componenta radar a sistemului. Sistemul Patriot a înlocuit sistemul Nike Hercules în HIMAD şi sistemul MIM-23 Hawk.

În plus faţă de aceste roluri, multe rachete Patriot au primit funcţiunea de sistem antibalistic, care este acum misiunea principală a acestei arme defensive. Se aşteaptă ca sistemul să rămână în serviciu până în anul 2040.

Share