Moscova: Germania a rămas un stat ocupat de către America

Share

Nervozitatea existentă la Moscova se manifestă în aceste zile, după ce oficialii ruşi au constatat că nu reuşesc să spargă unitatea Occidentului…

SUA continuă să ocupe Germania, din toate punctele de vedere. Germania nu are voie să aibă nici un cuvânt de spus, în chestiuni precum Nord Stream 2, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, într-un interviu pentru RT.

Comentând discursul președintelui american Joe Biden, despre închiderea gazoductului Nord Stream 2, în timpul vizitei cancelarului german Olaf Scholz la Washington, Zakharova a subliniat că Berlinul a rămas sub controlul Washingtonuluim, la mult timp după încheierea Războiului Rece.

„Germania, conform unor date relevante – aceasta nu este nici opinia mea, nici a Rusiei, ci, conform termenilor și măsurătorilor politologice – rămâne într-un fel sau altul un stat ocupat: 30.000 de [trupe] americane sunt stăționate acolo”, a declarat ea, pentru RT, citată de AK24.

Zakharova a adăugat că „ambasadorii americani în Germania, care ar trebui să lucreze acolo, pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale, dau ordine oficialilor germani”.

Ea a susținut că Richard Grenell, care a fost ambasadorul SUA la Berlin, în timpul Președinției Trump, „le dădea ordine literalmente, în fiecare zi, cu privire la ce să facă, în probleme precum Nord Stream 2”.

Germania este tratată „pur și simplu ca un protectorat”, de către SUA, a declarat Zakharova, adăugând că sunt „30.000 de cizme americane în teren”.

De ce Berlinul își permite să fie tratat astfel? – este o întrebare care trebuie adresată Germaniei, a mai spus Zakharova.

Încercările Washingtonului de a bloca Berlinul să cumpere gaze naturale rusești, prin conducta Nord Stream 2, arată un dispreț total față de interesele germane, a explicat ea.

„Germania are nevoie de acest gaz nu pentru că îi place Rusia sau pentru că vrea să ne mulțumească – pur și simplu are nevoie de el, este ceea ce le alimentează economia, este o resursă de care depinde dezvoltarea lor industrială, este ceea ce au nevoie pentru a trăi practic… o chestiune vitală”.

În schimb, Washingtonul încearcă să forțeze Germania să cumpere gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA. Cu toate acestea, prețul GNL-ului american este mult mai mare, așa că SUA au spus Germaniei să mai taxeze puțîn populația și să compenseze diferența prin subvenții, a acuzat Zakharova.

„Ce fel de discuție este asta? Despre ce piață liberă vorbiți? Sau de economia liberală?”, a întrebat ea, susțînând că energia este folosită ca pârghie politică – exact ceea ce SUA a acuzat Rusia că vrea să facă.

„Este exact ceea ce SUA a făcut celor mai apropiați aliați ai săi, nu rivalilor sau dușmanilor, ci propriilor săi parteneri din NATO… Nimeni nu le-a permis nici un fel de independență sau suveranitate”, a afirmat oficialul de la Moscova.

În opinia Zakharovei, restul Europei nu stă mai bine. Ea a arătat că liderii americani au aliniat membrii europeni ai NATO și le-au ordonat să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru Armată.

„Și vorbesc așa cu toată lumea”, a spus Zakharova. Rusia, China și alte câteva țări au refuzat să primească ordine, a spus ea.

„Dar cele mai multe dintre ele, dacă luăm UE, s-au predat pur și simplu. De mult timp nu se mai vorbește despre nici un interes suveran”.

Rusia, în schimb, refuză să i se vorbească în acest fel, a susținut Zakharova:

„Puteți da ordine oricui vă place, dar nouă nu, așa că nu ne veți vorbi așa. Dacă încălcați ceva care privește interesele noastre și mergeți împotriva dreptului internațional veți primi acțiuni ca răspuns”.

Share