home ECONOMIE Moise Guran indică bombele puse de Orlando Minte Scurtă

Moise Guran indică bombele puse de Orlando Minte Scurtă

Share

Jurnalistul Moise Guran a publicat o lista cu opt bombe financiare care vor exploda in scurt timp, in timpul noii guvernari care se apropie rapid.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„Exista o gaura inca nedevoalata mult mai mare si decat isi poate imagina Consiliul Fiscal, o gaura neagra pe care nu o putem calcula exact, dar asupra careia exista cateva indicii clare ca e acolo”, precizeaza Moise Guran.

Iata lista cu bombele lasate de „sarlatanul de la Finante in Bugetul pe 2019”, publicata de Moise Guran pe moise.ro:

1. Cresterea raportata a TVA este mult mai mare decat cresterea consumului, iar asta sugereaza intarzieri la rambursari, probabil de cateva sute de milioane de euro. Acest mod de a opera cu banii companiilor exportatoare este pur si simplu fraudulos. Pacaleala e oricum doar pe CASH. Pe ESA magaria se vede, dar se vede abia prin martie anul viitor.

2. Proiectele cu finantare europeana sunt mult intarziate (o spun primarii, unii chiar de la PSD), semn ca nu-s bani de cofinantare. Dar taierea lor reduce PIB-ul. E ca si cum ti-ai taia creaca pe care stai, ca sa recuperezi rumegusul rezultat din taiere. Din exercitiul 2014-2020 Romania abia a atras 30% din fondurile europene alocate. Si suntem in 2019.

3. Cresterea pensiilor de la 1 septembrie se bazeaza pe o poveste de imbunatatire a colectarii cu 3,6 mld. lei in partea a doua a anului. In fapt, aceasta poveste a fost nu numai mobilul unor cresteri (ex-ante) de pensii pentru care banii nu exista, dar a si justificat ca scop amnistia ficala, prin care Ciorbea si altii ca el au scapat de datorii uriase. Golanii pesediste!

4. Plata unei parti (cam 1 mld. lei) a pensiilor din decembrie 2018 dupa data de 1 ianuarie 2019, pentru a salva deficitul pe cash de anul trecut. Evident, suma se trece pe deficitul din 2019.

5. Aglomerarea proiectelor deschise prin credite de angajament in 2017 si 2018. Acestea se fac din Trezorerie dar se trec in deficit la inchiderea proiectului. Nu pot sti exact cat inseamna asta, nimeni nu stie, dar cam asa s-au dat cel putin jumatate din proiectele locale finantate prin PNDL-ul vietii. Avertizam inca din ianuarie 2017 asupra acestei teribile capcane.

6. Achizitiile militare au un regim similar creditelor de angajament. Comanzi rachete Patriot in 2017, le treci pe deficit la livrare. Ei bine, livrarea e in 2019, implicit si deficitul.

7. Transferul asistentei sociale in bugetele locale a lasat practic fara finantare cheltuielile curente (salarii inclusiv) pe ultimele (cate?) luni ale anului.

8. Cresterea PIB a fost supraevaluata. La jumatatea anului si pe cifrele oficiale diferenta e cam de un procent iar franarea industriala din aceasta vara sugereaza o crestere ce poate fi sub 4% la final de an, fata de 5,5% pe cat a fost calculat bugetul. 1% daca ramane, asta inseamna 2 mld. Euro, deci o gaura implicita in buget de cel putin jumatate de miliard de euro.

„Acestea sunt doar indiciile vizibile. Cu cat vor urca ele deficitul pe 2019? Spre 4%, zic unii. Eu nu vad cum ar putea sa nu depaseasca 5%. Brace for impact!”, concluzioneaza Moise Guran.

Citeşte şi
Orlando Minte Scurtă ţipă şi vorbeşte golăneşte în spatele lui Florin Cîţu

Eugen Teodorovici, supranumit în cercurile iniţiaţilor Orlando Minte Scurtă, i-a strigat prostii ministrului Finantelor, in Read more

Orlando Minte Scurtă: „PNL şi pseudoministrul Vasile Cîţu trebuie înlăturaţi imediat!”

Senatorul PSD Eugen Orlando Teodorovici, numit de unii cunoscători Orlando Minte Scurtă, a anuntat luni, Read more

Orlando Minte Scurtă vrea să-i dea lovitura de graţie lui Klaus Iohannis

Presedintele executiv al PSD, Eugen Orlando Teodorovici, supranumit printre cunoscători Orlando Minte Scurtă, a găsit Read more

Orlando Minte Scurtă: Veţi constata o diferenţă de clasă între mine şi Cîţu

Fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, poreclit prin mediile politice Orlando Minte Scurtă, a ciocnit Read more

Un mitocan. Orlando Minte Scurtă refuză să-şi ceară scuze VIDEO

După ce a jignit îngrozitor o jurnalistă de la B1 TV, Orlando Minte Scurtă, încă Read more

Orlando Minte Scurtă: Dăncilă va căştiga prezidentialele. Haştagul Rezist e o ruşine

Presedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, supranumit Orlando Minte Scurtă, este convins ca Viorica Dancila Read more

Orlando Minte Scurtă a spart un ou roşu cu capul, în biserică VIDEO

Imagini halucinante cu Orlando Minte Scurtă Teodorovici și Viorica Dăncilă, în biserică. Ministrul Finanţelor Publice Read more

Ali Comicul îl acuză pe Moise Guran că este extremist

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, supranumit Ali Comicul, reactioneaza violent fata de indemnul lui Read more

Moise Guran spune că sunt semne că sfârșitul guvernului PSD e aproape

Jurnalistul Moise Guran prevesteşte apropiatul final al guvernului PSD. Probabil al acestui guvern. Jurnalist economic, Read more

Restauraţie comunistoidă în TVR!

Restauraţie comunistoidă impusă de Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune.

Share