Miza pensiilor speciale

Share

Miza pensiilor speciale

Nimeni nu înţelege ce i-a apucat pe parlamentarii noştri să-şi dea fix acum pensii speciale, nici care este miza profundă a acestei iniţiative legislative samavolnice. Care este miza?

Mai întâi, există un lucru pe care trebuia să-l asimilăm de mult timp, cel puţin de la Programul “Cornul şi laptele”, din 2003, iniţiat de Adrian Năstase:

Un drept social o dată câştigat este foarte greu de pierdut. De exemplu, Programul “Cornul şi laptele” există şi acum, el este obligatoriu, implicit sau explicit, pentru orice partid care doreşte să ajungă la guvernare.

Cine este prim-ministrul nebun să-l desfiinţeze? Imediat, milioane de părinţi din toată ţara (dincolo de problemele de constituţionalitate) vor înţelege că premierul şi partidul respectiv le ia de la gura copiilor lor mâncarea!

Cine este prim-ministrul nebun să micşoreze pensiile? Am avut unul, om responsabil, Emil Boc, care, dimpreună cu preşedintele său, mai este huiduit şi acum pentru aceasta.

A explica faptul că, dacă nu făcea micşorarea pensiilor, ţara intra în default ca Grecia, este un lucru abstract, greu de priceput de omul normal, de pe stradă.

Mai ţinem minte apoi care a fost efectul eliminării pensiilor speciale pentru foştii ofiţeri de servicii secrete de către acelaşi cabinet al lui Emil Boc: o zaveră-ntreagă pe televiziunile Sistemului.

Acum, carevasăzică, se edifică reversia extinsă a acestui sistem de privilegii, foarte greu de înlăturat ulterior şi numai cu mari scandaluri, aşa cum este uşor de previzionat, precum şi cu costuri politice mari.

Dar, dincolo de aceste aspecte sistemice şi de impact, care este în realitate, pentru iniţiatori, miza de perspectivă a acestei iniţiative legislative făcute exact acum, în dispreţul românilor?

Parlamentarii se gândesc foarte serios să-şi asigure bătrâneţile pline de griji de după momentul în care, sub efectul anchetelor procurorilor, nu vor mai fi bogaţi, ci săraci şi plini de nevoi. Şi cu nişte ani de puşcărie în spate.

Noi credem că aceasta este miza reală din spatele acestui proiect de lege îngrozitor. Dar, atenţie, dacă un parlamentar este condamnat pentru fapte de corupţie, el nu va beneficia de pensia specială.

Aşadar, este un joc pe sârmă: beneficiază cei ce sunt condamnaţi, dar nu pentru fapte de corupţie. De exemplu, este neclar dacă făptuitorii condamnaţi pentru infracţiuni în legătură directă cu faptele de corupţie, care nu sunt însă fapte de corupţie, sunt vizate.

Conform Legii nr.78 din 8 mai 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, astfel de fapte sunt prevăzute la art. 17, pe care îl recomandăm spre citire curioşilor.

Share