Mike Pence: Viitorul Balcanilor este alături de Statele Unite

Share

Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a făcut miercuri declaraţii foarte importante. Viitorul statelor din Balcani este alături de Occident. Pence a reafirmat angajamentul Washingtonului pentru această regiune.

Mike Pence avertizează dur Coreea de Nord: „Luăm în considerare toate opţiunile”

Aici, în Balcani, Rusia caută să-şi restabilească influenţa istorică, informează ABCNews via Mediafax. Mike Pence face o vizită oficială în Muntenegru, ultima din turneul său european,. El a exprimat sprijinul pe care SUA sunt dispuse să-l ofere ţărilor presate de Rusia.

El a subliniat angajamentul SUA faţă de aliaţii transatlantici. Pence este oficialul american cu cel mai înalt rang care vizitează Muntenegru în ultimii 100 de ani.

Mike Pence: Muntenegru, un semn de putere prin alegerea NATO

Vicepreşedintele american s-a referit la statele din Balcanii de Vest. Acestea includ ţările din fosta Iugoslavie, care aspiră ori au aderat la instituţiile politico-militare ale Occidentului. Albania şi Muntenegru au aderat la NATO în luna iune a acestui an, mişcare ce a iritat profund Moscova.

Rusia a considerat mereu Muntenegrul drept un aliat slav tradiţional. Mike Pence a participat miercuri la un summit al liderilor din Balcani. El a lăudat Muntenegru pentru că a rezistat presiunii venite dinspre Rusia.

Aderarea sa la NATO este un semn de putere al acestei ţări după zece ani de independenţă.

, a adăugat Pence. Tot în cadrul întâlnirii cu liderii balcanici, Pence a afirmat că Rusia este un actor impredictibil, care vizează să destabilizeze regiunea.

Moscova vede proiecte geopolitice impuse Podgoricei de ţara lui Mike Pence

Moscova consideră că aderarea Muntenegrului la NATO este doar un proiect geopolitic impus. Aceasta în schimbul unor abordări rusofobe. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus recent că SUA şi UE sunt obsedate de controlul Peninsulei Balcanice.

Un alt aspect important al vizitei lui Pence în Europa îl reprezintă reafirmarea angajamentului pentru securitatea colectivă a NATO.

Sub preşedintele Donald Trump, Statele Unite susţin cu fermitate Articolul 5 privind apărarea reciprocă – un atac asupra unuia dintre noi este un atac asupra tuturor.

, a declarat Pence, după o întrevedere cu preşedinţii Estoniei, Letoniei şi Lituaniei.

Share