home EVENIMENT, MASS MEDIA, REVISTA PRESEI Mihai Pâlşu a greşit sau nu cu articolul despre Dosarul EADS?

Mihai Pâlşu a greşit sau nu cu articolul despre Dosarul EADS?

Share

Mihai Pâlşu a greşit sau nu cu articolul despre Dosarul EADS

Mihai Pâlşu a fost demis în această săptămână din funcţia de director al ziarului Puterea, pentru ancheta sa despre Dosarul EADS, explicit.

Într-un comunicat de presă, publisherul Puterea îşi explică decizia în felul următor: pornind de la o ştire France Presse, Mihai Pâlşu şi-a publicat propria sa anchetă. Publisherul nu susţine afirmaţiile lui Mihai Pâlşu şi îl suspendă din funcţie “pana la prezentarea probelor care pot justifica acuzatiile emise sau pana cand organele de justitie vor proba indirect cele sustinute”.

Decizia publisherului Puterea este eronată şi ruşinoasă. Orice jurnalist, deci şi Mihai Pâlşu de la Puterea, director sau simplu redactor, îşi asumă afirmaţiile pe care le face în materialele pe care le scrie, urmând să probeze în instanţă, dacă e cazul – nu în faţa publisherului său, cele afirmate.

Pe publisher jurnalistul are obligaţia să-l informeze ce scrie şi că se bazează pe nişte surse, dar pe acestea (sursele) le păstrează pentru sine, nu le divulgă – dacă acestea sunt confidenţiale. Există o mie de situaţii în care un jurnalist îşi protejează sursele. E legitim şi profesionist astfel.

Publisherul, dacă este serios, are obligaţia să-şi susţină jurnalistul până în pânzele albe, în instanţă şi după. În 1995, Mediafax m-a susţinut contra liderului sindical Pavel Todoran şi după aproape un an acesta şi-a retras plângerea penală.

Ceea ce a făcut publisherul Puterea esre ruşinos. Ar însemna că, de câte ori un jurnalist are de publicat o investigaţie, să se ducă cu probele la control la publisher, iar acesta să decidă dacă sunt sau nu veridice sau să aştepte ca Justiţia să probeze indirect cele afirmate de jurnalist (ceea ce uneori nu se petrece niciodată).

Da, există un control editorial, boardul unei publicaţii chiar, la anchetele mari, poate decide audierea mai multor surse, verificarea încrucişată a mai multor informaţii, dar aceasta este cu totul altceva decât udarea dessous-urilor publisherului Puterea în faţa gravităţii acuzaţiilor aduse de Pâlşu unor oameni grei din România.

Share