home ECONOMIE “Mi-e teamă de coincidenţe”

“Mi-e teamă de coincidenţe”

Share

~Mircea Coşea~

După ani buni în care analiştii străini nu aveau niciun cuvânt bun pentru România, iată că, deodată, încep nu numai să o laude pentru măsurile luate, dar o mai şi dau de exemplu Greciei.

Antena 3

Deşi încă ne zbatem în marja de eroare a procentelor de creştere, deşi avem cea mai mare inflaţie din Europa, deşi avem cel mai mare procent de abandon şcolar şi analfabetism, deşi avem cea mai dramatică scădere a puterii de cumpărare din Uniunea Europeană, România a devenit un exemplu demn de urmat?

Tare mi-e teamă de o coincidenţă. Mi-e teamă că este o coincidenţă între momentul apariţiei acestor laude şi momentul anunţului scoaterii la vânzare a unor pachete de acţiuni din participaţiile deţinute de stat la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, OMV-Petrom.

Laudele aduse României se referă, desigur, şi la aplicarea programului de austeritate care, ne place sau nu, a reuşit să ducă la un echilibru macroeconomic, chiar dacă preţul social este greu de suportat, dar ele se referă şi la decizia de a vinde din participaţiile statului la întreprinderi de interes strategic naţional.

Din acest punct de vedere, părerea mea este că laudele pe care le-am primit nu sunt decât un element al unei strategii de marketing, menită să faciliteze accesul capitalului multinaţional la privatizarea întreprinderilor mai sus citate.

Este un tip elaborat de lobby prin care se fac presiuni indirecte (deşi FMI nu se sfieşte să o facă în mod direct), în sensul determinării guvernului român să treacă fără ezitare la vânzarea pachetelor de acţiuni ce aparţin statului român.

Prin ricoşeu, se arată şi Greciei ce trebuie să facă pentru a fi lăudată : să privatizeze şi ea tot ce mai are, chiar insule ale teritoriului naţional… tot pe Q Magazine

Share