Mai la stanga, mai putin la dreapta

Share

In Anglia jurnalistii numesc vara «the silly season», pentru ca nu sunt stiri si cele mai bizare idei ajung in jurnalele de actualitati din lipsa de ceva mai bun.

Cotidianul.ro

Incepand de ieri, cred ca putem numi si in Romania vara «anotimpul prostiilor», caci ne-a adus o initiativa care nu are nici o legatura cu tot ce predica guvernul de doi ani si jumatate : austeritate, reducerea cheltuielilor bugetare, masuri de dreapta, etc.

Devenit subit amnezic, guvernul Boc a adoptat miercuri un memorandum privind crearea unor magazine de tip economat in care pensionarii vor putea cumpara produse alimentare de baza la preturi de productie.

Daca citim si ascultam atent declaratiile promotorilor de la UNPR, in frunte cu Valeriu Steriu, constatam ca este vorba de fapt de reinfiintarea comertului socialist de stat, sub egida autoritatilor locale, care vor infiinta societati comerciale pentru ambalarea si transportul (probabil) al marfurilor si pentru comercializarea lor.

Toate bune si frumoase, dar cu ce bani si cu ce profit?

Desi domnul Steriu, crezandu-ne probabil prosti, sustine ca nu este vorba de subventii, este limpede ca lumina zilei ca tocmai de subventii este vorba.

Cheltuielile cu salarizarea personalului, regia cladirilor, ambalarea, comercializarea si transportul marfurilor vor reveni autoritatilor locale – adica tot contribuabilului – si nu vor putea fi recuperate, din moment ce nu se vor regasi in pret.

Iar daca marfurile nu se vor vinde tot autoritatea locala, adica tot contribuabilul, va suporta pierderile. Se mai incadreaza cineva in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI?

Din punct de vedere” totul este un nonsens”, cum bine a afirmat Varujan Vosganian, care a adaugat si ca este vorba de populism la maximum. Asa si este, iar Varujan pare sa fi redescoperit liberalismul in opozitie.

Nu mai spun ca tot proiectul miroase de la o posta a clientelism, caci ne putem imagina cum vor fi organizate licitatiile « transparente » si cine le va castiga, mai ales daca modelul urmat este, cum declara UNPR, cel al programului «cornul si laptele».

Unde era ieri premierul Emil Boc care infiereaza « uniunea socialista » si se lauda cu consecventa politicilor sale de dreapta, explicandu-ne cum nu putem cheltui mai mult decat producem? Iata ca putem!… tot pe Blogul Rodicai Culcer

Share