home POLITICA Memento: 20 de ani de alegeri si pluralism

Memento: 20 de ani de alegeri si pluralism

Share

Primele alegeri parlamentare si prezidentiale de dupa caderea lui Niduminica-orbului-din-nastere-1 pcolae Ceausescu au avut loc pe 20 mai 1990, in asa-numita “Duminica a Orbului”.

Frontul Salvarii Nationale a avut grija sa manipuleze electoratul si sa falsifice rezultatul alegerilor cat de mult a fost cu putinta.

Faptul ca in decembrie 1989 au murit oameni pentru democratie nu a avut nici un fel de relevanta pentru acesti conspiratori.

La inceputul anului 1990, exista o singura televiziune, cea publica, avand doua canale, TVR1 si TVR2, dintre care TVR2 nu se prindea in toate orasele tarii si nici in mediul rural, precum si un post de radio national: Radio Romania Actualitati.

FSN domina copios politica editoriala din aceste oficine de intoxicare a populatiei.

Sa ne amintim ca presedintele numit provizoriu Ion Iliescu (azi, conducatorul din umbra al actualei Aliante Anti-Basescu) si primul-ministru Petre Roman (azi, membru PNL, partid care face parte din aceasta alianta toxica) predicau incontinuu prin aceste oficine, impreuna cu acolitii lor, pentru faptul ca “avem nevoie de liniste” si ca “partidele istorice fac numai scandal si dezordine, provocand haos in tara”.

Acest mesaj intoxicator, transmis continuu atunci pe TVR1 si pe RRA, exact cand se apropiau alegerile, devenit obsesiv in prima parte a anului 1990, seamana perfect cu acela transmis astazi de catre Coalitia Anti-Basescu: Traian Basescu ar face, sustin acesti domni, scandal, ar fi conflictual, ar provoca haos si noi acum avem nevoie de liniste.

Piata Universitatii

Majoritatea populatiei a crezut, in timpul manifestatiei de protest din lunile aprilie-mai 1990, ca in Piata Universitatii se afla niste golani drogati, care au primit valuta si blugi de la partidele istorice si vor sa destabilizeze Romania, rasturnand ordinea de stat din tara, pentru ca asa au spus oficinele publice.

Tin minte si acum ca la Piata Romana am intrat in vorba cu o doamna in etate foarte simpatica, pentru ca imi vazuse in piept insigna de golan.

I-am explicat ce este in realitate in Piata si am invitat-o sa vina cu mine, sa se convinga. A refuzat sa vina. De frica.

Ceea ce nu spuneau oficinele publcie de dezinformare, folosite si atunci, ca si acum, impotriva poporului roman, era ca “golanii”, “huliganii”, “drogatii” erau perfect lucizi si cereau: televiziune si radio publice libere; formarea unui guvern de uniune nationala, in care sa fie reprezentate si partidele istorice PNL, PNTCD si PSDR; organizarea alegerilor de catre acest guvernul de uniune, pentru corectitudinea acestora.

Problema acestor oameni din FSN era ca, in vreo 20 de zile dintre cele 53 de miting continuu, se adunau si manifestau contra FSN si a lui Ion Iliescu, in Piata, la orele serii, vreo 50-80.000 de drogati de toate varstele si profesiile, in general intelectuali, crema Bucurestiului, iar in cateva dintre zile agentiile externe de stiri au anuntat ca in Piata sunt prezenti chiar 100.000 de manifestanti.

Demonstrantii din Piata Universitatii mai cereau, de exemplu, si condamnarea explicita a comunismului, ca regim criminal. Acest lucru a fost realizat de-abia foarte de curand, de catre Traian Basescu, dupa aproape 20 de ani de lupta. Vesnicii adversari ai acestui act de justitie morala si istorica, PRM si PSD, s-au comportat, daca mai tinem minte, exact ca la o exorcizare.

Jurnalisti democrati, jurnalisti reactionari vopsiti

Este bine de amintit ca unii dintre jurnalistii care astazi se dau mari democrati si aparatori ai pluralismului pe atunci scriau niste lucruri crancene, in presa reactionara de ultra-stanga.

Un astfel de ziar ultrareactionar era “Adevarul” lui Darie Novaceanu, la care lucra, ca redactor la sectia de politica interna, CT Popescu.

Mergeti la biblioteca si cititi ce scria despre Piata Universitatii atunci Popescu. Comparati cu ceea ce spune el acum ca a scris atunci, bazandu-se memoria scurta a telespectatorilor.

Conspiratia FSN

Ion Iliescu, un fost aparatcik comunist, a câstigat 85% din voturi, iar FSN a primit doua treimi din scaunele Parlamentului. Un profesor universitar, Petre Roman, baiatul fostului mare activist comunist din anii ’50 Walter Roman, a fost numit prim-ministru si a început timid unele reforme pentru o piata libera.

Este bine de stiut ca, inca de la venirea lui Mihail Andropov la conducerea Uniunii Sovietice, o serie de agentii KGB si GRU au fost activati in Romania, iar dupa venirea lui Mihail Gorbaciov la putere s-a format FSN, care conspira pentru a-l inlatura pe Ceausescu, nu si comunismul.

Din conspiratie faceau parte: Ion Iliescu (fost sef al UTC , fost secretar general la Timis si Iasi, viitorul sef al statului roman pana la finele anului 1996 si intre anii 2000-2004), Petre Roman (fiul fostului activist comunist Walter Roman, viitor prim-ministru), Virgil Magureanu (viitor sef al SRI, fondator al acestui serviciu secret), Silviu Brucan (ideologul conspiratorilor), Nicolae Militaru (agent rus infiltrat, care urma sa devina ministrul al Apararii), Gelu Voican-Voiculescu, Dan Iosif, Alexandru Barladeanu s.a.m.d..

Cei care au venit la putere la finalul anului 1989 nu erau deci proveniti din spuma Revolutiei, ci au fost cei care au deturnat Revolutia si au transformat-o intr-un simplu puci anti-Ceausescu, dupa ce au conspirat pentru aceasta, sub protectia serviciilor secrete sovietice, ani in sir.

Perspectiva politica a fostului bloc comunist

Daca nu ar fi fost actiunea partidelor de opozitie si cea a societatii civile in curs de formare, Romania ar fi ramas in continuare un stat cu un regim comunist reformat de tip rusesc (perestroika-glasnost), in care dictatura stalinista a lui Ceausescu a fost inlocuita cu un regim autoritar.

Astfel de regimuri autoritare castigasera teren in intreg spatiul comunist din centrul si estul Europei, cu exceptia Albaniei, care avea in continuare o dictatura de tip stalinist, a carui dictator era Enver Hodja.

In Cehoslovacia, Milos Jakes slabise bine de tot fraul, iar Forumul Cetatenesc actiona de mult timp.

In Polonia, in pofida legii martiale instituite de Wojcziech Jaruzelsky, exista o disidenta activa, grupata in jurul Solidarnosç, precum si o biserica catolica extrem de militanta.

In Ungaria, Kadar Janos slabise si el fraiele.

In Germania de Rasarit, Erich Honeker permisese existenta unui partid crestin-democrat controlat de STASI.

In Bulgaria, asemanator, Todor Jivkov permisese existenta unei miscari, Eco-Glasnost, care-si masca activitatea reformatoare partial clandetina in ecologism.

Cum s-ar spune, existau pregatite conditiile pentru trecerea de la diferite forme de glasnost la democratie si pluralism. Noi trebuia sa trecem de-abia la glasnost si am ars etapele. Din pacate, le-am ars prost.

Mineriada din 13-15 iunie 1990

Pe 13 iunie 1990, dupa alegeri, Regimul Ion Iliescu a simtit ca este nevoie sa marcheze locul si sa arate cine este masculul alfa al politicii romanesti.

“Golanii”, “huliganii” au fost împrastiati brutal de catre minerii din Valea Jiului, care au atacat Universitatea, Institutul de Arhitectura “Ion Mincu”, precum si sediile si casele liderilor opozitiei, la indemnul lui Iliescu.

In tot timpul acestor evenimente, provocate de catre cei aflati la putere, acestia au afirmat prin TVR si RRA, intoxicand o tara intreaga si incercand sa provoace o stare de isterie colectiva, ca ele au fost provocate de “legionari” si alte “forte reactionare care pun in pericol democratia”.

Era platforma de pe care FSN incerca sa procedeze dupa principiul intrebare-raspuns: “intrebarea” fusese afirmatia preelectorala ca “avem nevoie de liniste”, pe care “forte ostile incearca sa o destabilizeze”, iar “raspunsul” asteptat de masa romanilor a venit in 13-15 iunie: iata detabilizatorii, i-am prins, acum va fi liniste.

Guvernul lui Petre Roman a cazut pe 25 septembrie 1991, cand minerii s-au întors la Bucuresti, aparent pentru a cere salarii mai mari, in realitate manipulati de aripa reactionara din FSN, pilotata de catre presedintele ales Ion Iliescu, pentru a-l da jos pe prim-ministrul sau reformist Petre Roman si cabinetul sau.

Un tehnocrat, Theodor Stolojan, azi membru marcant PD-L, a condus un guvern interimar, pâna la venirea alegerilor.

Realegerea lui Ion Iliescu

O noua Constitutie democratica a fost adoptata, dupa un referendum popular, in decembrie 1991. În alegerile_prezidentiale din_11_octombrie_1992, Ion Iliescu si-a câstigat dreptul la un nou mandat, al doilea.

Cu sprijin parlamentar de la partidele parlamentare nationaliste PUNR (o miscare politica ardeleana ultra-reactionara, de tipul Pamiat, bazata pe know-how-ul ONG-ului extremist Vatra Romaneasca) si PRM si fostul partid comunist, PSM, a fost format un nou guvern, în noiembrie 1992, cu prim-ministru Nicolae Vacaroiu, un fost economist de la Oficiul (comunist) de Stat al Planificarii.

Vacaroiu a guvernat linistit pana la alegerile din toamna anului 1996, sub protectia lui Ion Iliescu. A fost o perioada tipica stangii reactionare din Romania post-decembrista. Coruptie, cenzura, stagnarea reformelor si foarte-foarte multa liniste.

Vacaroiu nu a avut nici o problema in a guverna, intr-o tara cu Iliescu prezident, dominata de monopolul de stat si de preeminenta electoratului captiv, angajat la mari intreprinderi industriale de stat ce se indreptau se faliment.

PNL-AT / PL ’93

Opozitia era timorata si divizata, iar liderii sai din esalonul al doilea incepusera sa se corupa. Actualii colaborationisti ai PSD, ca Crin Antonescu sau Ludovic Orban, formasera Partidul National Liberal – Aripa Tanara (PNL-AT), care ulterior si-a schimbat numele in PL ’93, sub lideratul lui Dinu Patriciu, care pe atunci parea un tanar politician ultraliberal de viitor.

Am facut parte din acest partid, unde eram vicepresedinte organizatoric in organizatie de la Sector 3. Credeam sincer in teoriile libertarianiste pe care le vehicula Dinu in Clubul Liberal din Calea Victoriei 133-135. Ele nu aveau nici un fel de legatura cu ceea ce era in realitate poate inca de atunci Patriciu.

Am ramas “in adormire” membru al acestui partid, pana la inghitirea sa de catre PNL, cand am refuzat sa ma inscriu in acest partid, la solicitarea lui Ludovic Orban. I-am spus ca nu pot fi simultan si jurnalist. Adevarul era mai complicat.

Asteptam ca PNL sa devina singurul partid liberal si sa fie un partid cu adevarat liberal, in care sa ma regasesc. Acest lucru nu s-a intamplat nici pna in ziua de astazi.

Pe de alta parte, eu cred ca astea, cu un jurnalist nu trebuie a fie membru de partid, sunt diversiuni. Poti fi membru de partid si foarte bine si jurnalist, si onest, si profesionist, asa cum poti sa strigi din toti rarunchii ca nu esti membru de partid si sa fii omul unei formatiuni politice. Stiu cativa. Constiinta e in tine, nu in niste cartoane cu poza.

Ruperea Frontului Salvarii Nationale

Miscari serioase aveau loc si la stanga. In urma unui congres national exploziv, FSN s-a rupt in doua:
gruparea ultraconservatoare, numita Frontul Democratic al Salvarii Nationale (FDSN), ulterior redenumita PDSR (Partidul Democratiei Sociale din Romania), condus de presedintele Ion Iliescu si de presedintele executiv Adrian Nastase; aceasta a continuat sa guverneze;
gruparea mai progresista, numita Frontul Salvarii Nationale, ulterior FSN (PD), apoi PD (FSN) si, in cele din urma, Partidul Democrat, condus de Petre Roman, din care facea parte si Traian Basescu, partid aflat in opozitie.

Basescu. Traian Basescu

Personalitatea lui Traian Basescu este demna de a fi subliniata, ca si felul in care a evoluat acesta, incepand de la subsecretarul de stat din Ministerul Transporturilor, de la Navigatia Civila, din perioada decembie 1989 – 1991, pana azi. Vom sari putin peste etapele istoriei noastre si o vom trece in revista CV-ul politic al lui Traian Basescu.

In legislatura 1992-1996, a fost deputat PD si vicepresedinte al Comisiei pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor.

In anul 1996, si-a dat demisia din Parlament si a renuntat la imunitate, pentru a fi investigat asupra acuzatiilor de frauda si coruptie in Dosarul Flota.

A fost director-coordonator al campaniei electorale din 1996 a candidatului la presedintie Petre Roman. A fost o perioada din activitatea politia a lui Roman, in care acelasi CT Popescu a spus depre acesta ca s-a maturizat si a devenit, ca politician, un “animal de prada cu gheare si dinti”. Azi stim ale cui erau ghearele si dintii: Traian Basescu.

Reales deputat de Vaslui in legislatura 1996-2000. Ministru al Transporturilor in Cabinetele Victor Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu. A fost un excelent negociator guvernamental cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala, lucru pe care i l-au recunoscut si adversarii politici.

Ales presedintele al Organizatiei Bucuresti a PD, a fost ales primar general al Capitalei in iulie 2000, apoi a devenit presedinte PD. A fost un primar cu un Consiliu General ostil, dominat de PSD, partid aflat la guvernare, care a pus constant bariere multiple la orice voia sa faca Basescu.

Cei care spun azi ca Traian Basescu nu a facut nimic ca primar general al Capitalei mint cu sange rece.  Sub coordonarea sa, apoi sub cea a lui Adriean Videanu, Bucurestiul a devenit un oras mult mai curat, cu bulevarde si strazi avand carosabilul excelent, un metrou modernizat si doua linii de metrou usor: 41 si 34.

Evolutia sa politica a fost indiscutabila, de la politicianul, pe care l-am criticat si eu si cu care am avut cateva coliziuni, care de exemplu refuza vehement, in deceniul trecut, ideea retrocedarii caselor nationalizate fostilor proprietari, in a doua parte a deceniului trecut, la cel care azi este un promotor al capitalismului, democratiei liberale si pluralismului.

Constantinescu presedinte. Conventia la putere

Emil Constantinescu, candidatul la presedintie al Conventiei Democrate din Româna (CDR), l-a învins, in alegerile de la sfarsitul anului 1996, pe presedintele Ion Iliescu, dupa un al doilea scrutin si l-a înlocuit la sefia statului.

Victor Ciorbea, pe atunci primar general al Capitalei, in urma alegerilor locale din primavara, a fost numit prim-ministru. Ciorbea a ramas în aceasta functie pâna în martie 1998, când a fost înlocuit de Radu Vasile (PNTCD) si mai târziu de Mugur Isarescu.

Perioada celor trei guvernari dintre anii 1996 si 2000 a fost dominata de mostenirea teribila a creditelor neperformante existente la cateva banci de stat, ca BCR si Banca Agricola (actuala Raiffeisen), precum si de o datorie externa care era sa duca tara in faliment.

Cu mult tact, Cabinetul Ciorbea a reusit sa treaca peste momentul cel mai greu, apoi Cabinetul Isarescu (pe care noi il consideram cel mai bun prim-ministru, de la Petre Roman pana la Calin Popescu-Tariceanu inclusiv) a pus bazele bunastarii si cresterii economice de pana in anul 2004, din timpul Cabinetului Adrian Nastase.

A fost insa si o perioada de mare zavera politica. Coalitia de guvernare era formata din PNTCD si PNL (membre ale CDR), PD si PSDR (care formau Uniunea Social-Democrata) si UDMR. Fiecare partid tragea in alta directie.

Deplangem faptul ca, in prezent, adversarii lui Traian Basescu amintesc de acesta ca de un factor de conflict, criticand in acelasi timp si forta politica motrice a acelor cabinete, PNTCD si, simultan, uitand ca doua dintre partidele specializate in aceste critici incoherente s-au aflat atunci la guvernare.

2000: Iliescu reloaded, Nastase premier

În alegerile locale din primavara anului 2000, reculul dreptei haotice aflate la putere era deja vizibil. Aceasta predictie a fost confirmata de alegerile legislative si prezidentiale din toamna aceluiasi an, cand Partidul Social Democrat (PSD) si Ion Iliescu au câstigat din nou.

Trebuie spus ca, in ce priveste candidatura lui Ion Iliescu, s-a pus public problema daca acesta mai are voie sa candideze pentru un al treilea mandat.

Ei bine, constitutionalistii au decis ca primul sau mandat, dintre anii 1990 si 1992, nu se pune.

Si astfel “Batranul Edec” a ajuns iarasi la putere.

Adrian Nastase a fost numit prim-ministru, si astfel a inceput, sub auspiciile economice excelente setate de catre catre fostul Cabinet Isarescu, cea mai corupta si despotica guvernare de dupa decembrie 1989. (Desigur, daca nu revine la putere acum PSD, impreuna cu aliatii sai de casa).

Asupra perioadei de dupa anul 2004 nu vom insista. Intentia noastra a fost sa reimprospatam memoria timpului pierdut de catre Romania in ultimii 20 de ani, din cauza politicienilor reactionari care au condus-o si sa invitam la o meditatie asupra valorilor pe care trebuie sa le alegem maine la vot.

===============================================

Pentru ca, in situatia in care este ales presedinte papusa lui Ion Iliescu si a potentatilor corupti de astazi, ne vom intoarce inapoi la situatia de la inceputul anilor ’90. Cu o mentiune: atunci crizele in care ne-au dus acesti politicieni incompetenti au fost interne si au fost generate de praduirea la care au supus tara.

Azi, peste aceasta praduire, ale caror etape de initiere se vad deja, se va suprapune o criza globala fara precedent.

Daca Romania intra in armonie, prin suprapunerea celor doua crize, pericolul sa dam faliment cu tara este iminent.

Iar in aceasta situatie vom deveni inca un stat UE aflat in sfera de influenta a Rusiei, dupa Bulgaria.

Vrem noi, romanii, sa avem un astfel de viitor? Iata o intrebare la care va trebui sa raspundem maine, prezentandu-ne la urne si votand cu Traian Basescu.

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul Read more

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis Read more

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB Read more

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să Read more

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018. Read more

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor Read more

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de Read more

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile” Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă Read more

Share