home EUROVISION, EVENIMENT, FESTIVALURI DE MUZICA MELODIFESTIVALEN Semifinala II este mai puternică decât prima

MELODIFESTIVALEN Semifinala II este mai puternică decât prima

Share

 

În această seară, la Götheborg, se va desfăşura cea de-a doua semifinală Melodifestivalen 2012. Secvenţele de un minut preluate de la repetiţiile concurenţilor au fost postate joi pe website-ul SVT.

Cred că această semifinală valoric este mai bună decât Semifinala 1, însă din punctul meu de vedere nu există nici un mare favorit. Conform regulamentului, primii doi clasați obțin biletul pentru finala din Globen, iar concurenții de pe locurile 3 și 4 se califică pentru Anda Chansen.

GlobeArenas

În ordinea în care se va evolua pe scenă, avem:

1. Ulrik Munther – Soldiers (compozitori: Ulrik Munther, Johan Åberg, Linnea Deb, Joy Deb, David Jackson)

Tipul are 17 ani și este destul de talentat, fiind co-compozitor al melodiilor sale. “Soldiers”, piesa pe care o va prezenta, este foarte frumoasă și va fi cu siguranță un mare hit radio în Suedia imediat după Melodifestivalen, însă nu cred că este suficient de puternică pentru a câștiga concursul. Însă Ulrik cântă bine și probabil că se va califica direct pentru Globen.

1. Andreas Lundstedt – Aldrig aldrig (compozitori: Niclas Lundin, Maria Marcus, Randy Goodrum)

“Plutește drept înainte și, dacă pământul pe care îl cauți nu există încă, fii sigur că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru a-ți răsplăti îndrăzneala”

– a fost ceea ce Regina Izabela i-a spus lui Cristofor Columb înainte să plece în descoperirea ţinuturilor de peste Ocean.

Se pare că aceste cuvinte au ajuns și la urechile lui Andreas, care se află la a opta participare la Melodifestivalen. A concurat de trei ori în formula solo și de patru ori împreună cu fosta sa trupă, Alcazar, care s-a desființat în vara acestui an. Nu a câștigat niciodată.

Oricum, a ajuns în finala mare a concursului în anul 2006, când a reprezentat Elveția ca membru al grupului six4one.

2. Top Cats – Baby doll (compozitori:Mårten Eriksson, Lina Eriksson, Susie Päivärinta)

Și cu această a doua melodie apar și primele nume importante din semifinală – Lina și Mårten Eriksson, care sunt doi dintre compozitorii melodiei “It’s for you, care a reprezentat Irlanda la Eurovision în anul 2010, în interpretarea foarte bună a reginei Eurovision din anul 1993, Niamh Kavanagh.

Cât despre Susie Päivärinta, ea, împreună cu sora sa, formează grupul Lili & Susie, cunoscut pentru hitul din anii ’80 “Oh Mama“. Iar ceea ce vor prezenta băieții de la Top Cats este o combinație între The King şi ritmurile care l-au făcut cunoscut pe Elvis Presley.

Anul trecut, The Playtones s-au calificat direct în finală cu o melodie de aceeaşi factură, însă Top Cats nu o să prindă nici măcar un loc pentru Andra Chansen.

VIDEO AICI

3. Sonja Aldén – I din himmel (copozitori: Sonja Aldén, Bobby Ljunggren, Peter Boström)

Sonja a luat parte o singură dată la această competiţie, în anul 2007. For Att Du Finns, melodia cu care a concurat, i-a adus numai un loc în Andra Chansen.

Bobby Ljunggren, compozitorul melodiei “This is my life“, este responsabil și pentru creația care la Oslo, în anul 2010, nu a reuşit să-i ducă pe suedezi în finala concursului din care au fost nelipsiţi încă din anului 1976.

Frumoasa baladă pe care o va prezinta Sonja în acest an are zbor, plutire, însă nu ajunge la o tensiunea necesară ca să impresioneze. În cel mai bun caz ne vom revedea cu Sonja în Andra Chansen, dar nu cred.

VIDEO AICI

4. Andreas Lundstedt – Aldrig aldrig (compozitori: Niclas Lundin, Maria Marcus, Randy Goodrum)

Plutește drept înainte și, dacă pământul pe care îl cauți nu există încă, fii sigur că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru a-ți răsplăti îndrăzneala

a fost ceea ce Regina Izabela i-a spus lui Cristofor Columb, înainte ca acesta să plece în descoperirea ţinuturilor sălbatice de peste Ocean.

Se pare că aceste cuvinte au ajuns și la urechile lui Andreas, care se află la a opta participare la Melodifestivalen. A concurat de trei ori în formulă solo și de patru ori împreună cu fosta sa trupă, Alcazar, care s-a desființat în vara acestui an.

Nu a câștigat niciodată. Oricum, a ajuns în finala mare a concursului în anul 2006, când a reprezentat Elveţia ca membru al grupului six4one.

Singurul atuu al acestei melodii dance este refrenul catchy, însă nu știu dacă este suficient de catchy încât să sucească mințile suedezilor, care să îl trimită pe Andreas în finală. Sper să prindă măcar un loc în Andra Chansen.

5. Timoteij – Stormande hav (compozitori: Kristian Lagerström, Johan Fjellström, Stina Engelbrecht, Jens Engelbrecht)

Fetele de la Timoteij participă a doua oară la Melodifestivalen. În anul 2010 au interpretat melodia “Kom“, ce s-a clasat pe un onorabil loc 5.

“Stormande hav” este o melodie ritmat[, o combinaţie de folk şi sound ABBA, care însă nu se bucură de o orchestraţie la fel de frumoasă precum “Kom”, favorita fanilor în anul 2010. Modul de prezentare al melodiei este similar cu cel din anul 2010: fetele vor avea instrumentele cu ele pe scenă şi cu puţin noroc, cred eu, se vor califica direct în finală.

VIDEO AICI

6. David Lindgren – Shout it out (compozitori: Tony Nilsson, Fernando Fuentes)

O melodie cu un sound electro-pop, care în urechile mele nu este cu mult peste cântecul prezentat de Andreas Lundstedt, dar este posibil să mă înșel, pentru că impresia pe care o ai atunci când asculți melodia integral poate fi cu totul alta, în comparație cu ce transmite această secvență de un minut.

Cred că este o calificată sigură pentru Andra Chansen, dacă nu chiar mai mult.

7. Mimi Oh – Det går för långsamt (compozitori: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Niclas Lundin)

Posibil să mă înșel, însă mie mi se pare cea mai slabă melodie din această semifinală. Nu îmi place absolut deloc.

VIDEO AICI

8. Thomas Di Leva – Ge aldrig upp (compozitor: Thomas Di Leva)

O altă melodie frumoasă, interpretată de un solist cu o îmbrăcăminte destul de ciudată, care i-ar putea sminti pe europenii ce vor viziona acest spectacol. Cât despre șansele de reușită, probabil va concura cu David Lindgren, Andreas Lundstedt și Sonja pentru un loc în Andra Chansen.

VIDEO AICI

~Adrian Lupescu, Cluj~ Semifinala 2-11 Februarie, Götheborg

Share