MediaSind solicită anchetarea jafului din TVR şi Radio

Share

FRJ MediaSind a luat act de informaţiile apărute în mass-media, privind risipirea banului public de către conducerile TVR şi Radio.

Potrivit informaţiilor publicate de către jurnalistul Cătălin Tolontan, în baza unor documente primite din partea Sindicatului Unit al Salariaţilor Radio România, preşedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a cheltuit în doi ani de zile aproximativ 110.000 de euro.

Bani – proveniţi din taxa radio, s-au dus pe diverse deplasări în străinătate. (vezi aici)

Aşa cum organizaţiile afiliate la FRJ MediaSind au semnalat în nenumărate rânduri, nu este prima dată când conducerea SRR este acuzată de cheltuirea, în mod discreţionar, a fondurilor publice.

Chiar în ultimul său Raport, Curtea de Conturi a confirmat jaful din Radioul Public.

Astfel, inspectorii instituţiei de control au constatat, printre altele, remunerarea ilegală a membrilor Consiliului de Administraţie şi ai Comitetului Director prin contracte civile, încheierea unor contracte de achiziţie de servicii prin eludarea prevederilor legale, înregistrarea incorectă a veniturilor realizate cu scopul ocolirii obligațiilor către Bugetul de Stat, repartizarea profitului, încheierea unor contracte preferenţiale cu diverse societăţi comerciale, fapte ce au produs serioase prejudicii bugetului instituţiei. (vezi aici)

Conducerea TVR a fost acuzată de asemenea de aceleaşi practici.

TVR, Radio România, confiscate de predatori

Deşi Tribunalul Municipiului Bucureşti a confirmat statutul de instituţie publică, care trebuie să respecte prevederile Legii nr. 544-2001 (vezi aici), conducerea SRTV a refuzat să pună la dispoziţia membrilor afiliaţi din instituţie răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Ce sume a cheltuit administraţia TVR pentru achizionarea a 140 de autoturisme, în urma contractului încheiat cu BCR leasing?

2. Cum au fost repartizate aceste autoturisme, având în vedere faptul că societatea are aproximativ 60 de conducători auto angajaţi?

3. Care au fost funcţiile de conducere ce au beneficiat de aceste autoturisme din TVR şi care au fost criteriile după care au fost repartizate?

4. Cum au fost decontate cheltuielile privind carburanţii necesari pentru funcţionarea autovehiculelor primite în adminsitrare de unii salariaţi?

5. Ce sume a cheltuit TVR în perioada 2012 – până în prezent pe contracte de asistenţă juridică?

6. Care sunt casele de avocatură cu care TVR a încheiat contracte de asistenţă juridică, din 2012 până în prezent?

7. Care au fost sumele cheltuite de TVR cu fiecare casă de avocatură în parte, din 2012 până în prezent?

8. Care au fost cheltuielile totale ale TVR din 2012 până în prezent cu salarizarea personalului propriu de specialitate juridică?

9. Care au fost cheltuielile TVR cu tertii, persoane fizice sau juridice, pentru domeniul de specialitate juridic, din 2012 până în prezent, altele decât case de avocatură?

TVR, cazul Druncea

10. Tranzacţia încheiată de conducerea TVR cu dl. Marian Traian Drumcea privind reangajarea acestuia, fără concurs, la Serviciul Juridic şi apoi numirea acestuia în funcţia de director al Departamentului juridic al SRTV.

11. Sentinţa judecătorească şi Încheierea Tribunalului Bucureşti, secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Dosar 25660/3/2013, de respingere a cererii TVR şi Marian Traian Drumcea, de a se lua act de această tranzacţie.

12. Expunerea de motive, Nota de fundamentare, inclusiv anexe, Avizele Consiliului Director, Hotărârile Consiliului de Administraţie şi Ordinul PDG privind reangajarea, transformarea Serviciului juridic în departament şi numirea dlui. Marian Traian Drumcea în funcţia de director al Departamentului juridic.

Având în vedere aceste repetate încălcări ale legii de către conducerea celor două instituţii publice de presă, săvârşite şi cu complicitatea unor membri din consiliile de adminsitraţie, FRJ MediaSind solicită Parlamentului crearea unei comisii de anchetă, care să verifice modul în care sunt cheltuiţi banii publici în Radio şi TVR.

FRJ MediaSind Bucureşti
4 octombrie 2016

Share