MediaSind condamnă brutalitatea cu care jandarmii au molestat jurnaliştii la protestele din Bucureşti

Share

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, membru fondator al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind – organizaţie afiliată la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, condamnă acţiunile jandarmilor care, în ziua de 10 august 2018, au agresat fizic şi verbal jurnalişti, aflaţi în exerciţiul funcţiunii.

Jurnalişti asasinaţi în Federaţia Rusă după anul 1992 (documentar)

MediaSind: Rolul jurnaliştilor este de a informa publicul

SRJ MediaSind atrage atenţia că rolul jurnaliştilor este de a informa publicul iar instituţiile stautului au obligaţia, în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi a Convenţiilor internaţionale la care România a aderat, să protejeze lucrătorii din mass-media, atunci când aceştia îşi desfăşoară activitatea în situaţii de risc. Doar respectând acest deziderat, este garantată libertatea de exprimare a jurnaliştilor.

Din acest motiv, SRJ MediaSind consideră că acţiunile jandarmilor care au atacat în mod brutal jurnalişti aflaţi în misiune, trebuie urgent sancţionate. În consecinţă, SRJ MediaSind solicită instituţiilor abilitate să ancheteze cu celeritate atât pe jandarmii care au acţionat ilegal, dar şi pe cei care au dat ordinele respective.

Centrul pentru Jurnalism Independent a documentat cazuri în care, în seara zilei de 10 august 2018,  jandarmii au atacat jurnalişti. Prezentăm câteva exemple:

Robert Mihăilescu, jurnalist Hotnews.ro

“Transmiteam LIVE intervenția jandarmilor. Bărbatul în alb m-a prins de mână și mi-a smuls telefonul. I-am strigat că sunt ziarist și am ridicat mâinile deasupra capului, cu legitimația care se afla la gât ridicată în aer. Bărbatul m-a tras în mijlocul jandarmilor cărora le-a spus: ‘Luați-l și pe ăsta’.

Unul dintre jandarmi m-a lovit cu pumnul și m-a împins în spatele cordonului în timp ce un alt jandarm mi-a mai dat un picior în spate. I-am cerut să îmi dea telefonul înapoi, spunându-le din nou că sunt ziarist. Un jandarm m-a înjurat și m-a lovit cu piciorul. În acest timp, un alt jandarm zdrobea de asfalt telefonul meu”.

Ioana Moldovan, fotojurnalist Documentaria.ro

“Văzând jandarmii în fugă, am ridicat mâinile sus, aparatul într-o mână și legitimația de presă la vedere în cealaltă. Eram singură în acea zonă. Dintr-un grup mic de jandarmi de lângă mine, unul s-a apropiat și mi-a dat un jet de gaz din butelie direct în ochi de la o distanță de câțiva centimetri. Nu mai vedeam mare lucru. Trecând pe lângă ei le-am zis:

– Mi-ați dat direct în ochi.

A venit răspunsul unuia dintre ei:

-„Și ce voiai, să te f*t? Proasta dracu’, cine te-a pus să vii să faci poze?”

Cristi Stefănescu, corespondent DW

“Am stat câteva zeci de secunde în genunchi, pe asfaltul ud, așteptând să-mi treacă durerile, iar când am deschis ochii am văzut în fața mea mai multe perechi de cizme (..).

M-am ridicat și le-am arătat legitimația de jurnalist. Unul dintre ei m-a apucat de un umăr, un altul și-a proptit scutul în celălalt umăr, păreau indeciși dacă să mă împingă înspre în afara pieței sau să mă îndepărteze din calea lor.

Un al treilea a ridicat brațul cu pulanul și mi-a fluturat ochelarii de pe nas, strigând „Ia mai lăsați-mă cu presa”. Deveniseră mai curajoși decât colegii lor din colțul cu huligani al pieței.

Secvența finală a incidentului a fost un fel de miuță cu mine între vreo trei sau patru scuturi, înainte ca un incident petrecut undeva spre intrarea pe Șoseaua Kiseleff să-i solicite și oblige să mă ignore. ”

Silviu Matei, fotojurnalist Agerpres, (membru SRJ MediaSind)

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-13/foto%20silviu%20matei.jpg

“Și pe noi, cei de la presă, ne-au luat la șuturi, așa fără motiv, doar pentru că ne aflam acolo ca să ne facem meseria. Unul cu care m-am certat pentru că am vrut să fac o faptă bună, adică să ridic un trepied de tv care căzuse pe jos, m-a luat la șuturi și voia să dea cu scutul, dar și cu bastonul în mine, deși îi spuneam ce vreau să fac și îi arătam și legitimația de presă în același timp. Știti ce mi-a spus… Că “mă p**ș pe legitimația ta… Menționez că stăteam în zona rezervată presei, acolo unde erau carele de tv.”

MediaSind despre jurnaliştii răniţi

Pe lângă aceste situații, au existat și numeroase cazuri de jurnaliști răniți în timp ce își făceau meseria, documentând protestele și intervenția jandarmilor.

Însemnele de presă – indiferent de forma în care se prezintă (carnet, card, badge, vestă inscripționată) – sunt singurele care pot atesta calitatea de jurnalist a unei persoane.

Expunerea la vedere a însemnelor de presă este una dintre primele reguli ale oricărui jurnalist care participă, în calitate profesională, la evenimente, cu atât mai mult la cele cu potențial conflictual.

Nejustificat

O atare expunere are tocmai menirea de a semnala participanților faptul că persoana respectivă se află pe teren în exercițiul funcțiunii, pentru a informa publicul.

De aceea sunt cu atât mai greu de înțeles și justificat agresiunile jandarmilor împotriva jurnaliștilor, unele dintre ele petrecându-se chiar în zona rezervată presei.

Mai mult, chiar și atunci când a existat dialog cu forțele de ordine, iar jurnaliștii și-au făcut cunoscută identitatea profesională, agresiunile au continuat, uneori chiar s-au agravat.

Ineplicabilă atitudinea publică a Jandarmeriei

În Declarația de la Medellin privind asigurarea siguranței jurnaliștilor și combaterea impunității, UNESCO cheamă statele membre “să informeze și să pregătească forțele armate și de poliție pentru a respecta și promova siguranța jurnaliștilor în situații de risc și a se asigura că jurnaliștii pot lucra în deplină siguranță pe teritoriul lor”. – precizează CJI.

În aceste condiţii, este inexplicabilă atitudinea publică a Jandarmeriei. Purtătorul său de cuvânt a considerat ca fiind îndreptăţite acţiunile brutale ale jandarmilor împotriva jurnaliştilor,  motivând că aceştia trebuie să se supună aceloraşi reguli ca toţi participanţii la protest.

SRJ MediaSind

Bucureşti, 14 august 2018

Credit foto: Silviu Matei, AGERPRES

Share