Mazgalelile lui Adrian Paunescu

Share

Odata cu disparitia lui Adrian Paunescu, o lavina de opinii parazite s-a revarsat in media, lansand in spatiul public mari aberatii despre acesta: ca a fost un geniu; ca poezia sa este cat stelele si nascuta din stele; ca ar trebui, prin urmare, sa tinem doliu national pentru domnia-sa; ca este un fel de erou national controversat, care a luptat contra comunismului din interiorul sistemului.

FOTO: courtesy Romania libera

La initierea acestui discurs public putred, periculos, am incercat sa intervin, pentru a restabili, macar pentru cititorii site-ului meu, adevarul artistic in ceea ce il priveste pe Adrian Paunescu.

Am explicat ca, in opinia mea, cel mai bine ar fi sa-l lasam in pace, pentru ca oricum a murit si este ireverentios, intr-o asemenea situatie, sa discutam despre valoarea creatiei sale literare.

Imediat am avut reactii violente de la patrupedele intelectuale care au lansat in spatiul public aberatiile pe care le-am enumerat anterior. Acum aberatiile s-au intors, probabil generate tot de acelasi motor defect, care se straduieste sa contrapuna valorilor autentice false valori, croite pentru oamenii destul de inculti ca sa se impregneze superficial cu acestea.

Aveti aici un articol din Romania libera, despre felul in care mazgalelile lui Paunescu au fost expuse cu pompa la prestigioasa galerie Simeza. Am avut senzatia, citind acest text de presa, ca vad cum, caricatural, redescoperim falsele valori dupa care bajbaiau occidentalii inca de acum 30 de ani, in arta plastica occidentala.

Voi da un exemplu. La un moment dat, facea furori prin expozitiile de arta plastica avangardista americana o stimata doamna, care-si naclaia tuful rudic dintre picioare in vopsea rosie, apoi crea “picturi” superbe, lipindu-se public, in timpul vernisajului, in spagat, pe o mare coala alba de desen.

Rezultatul era vandut colectionarilor americani miliardari, care, tragand din trabuce si pufaind, aruncau cu banii acum in aceste aberatii, precum aruncasera cu bani cu aproape un secol in urma, fara un real discernamant artistic, pentru a avea picturile superbe ale lui Maurice Utrillo.

Schitele lui Adrian Paunescu prezente pe website-ul Romania libera denota un oarecare dexter in a surprinde trasaturile umane, dar sunt schematice, sumare si nu transmit mai nimic.

Da Vinci? Daca l-am fi intrebat pe Paunescu despre modeleu sau clarobscur, au poate despre homo additus naturae, cred ca s-ar fi enervat cumplit. Nu avea habar. Faptul ca liniile sale strambe au fost expuse la prestigioasa Galerie Simeza ne defineste criza identitara.

Domnilor, lasati-l pe Adrian Paunescu sa se odihneasca, iar despre valoarea poeziei sale (ca despre talent de artist plastic nu poate fi vorba) haideti sa discutam peste 20 de ani, cand patimile si elucubratiile conjuncturale se vor fi potolit.

Share