Mazăre arestat în lipsă, la cererea Anticorupţiei, urmărire internaţională

Share

Radu Mazăre arestat în lipsă. Mandatul de arestare a fost emis la cererea DNA. Poliţia Constanţa a început procedurile pentru urmărirea internaţională a fostului primar. Cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar a fost înlocuită cu un mandat de arestare în lipsă. Fostul primar a plecat în Madagascar.

Radu Mazăre a cerut azil politic în Africa, Madagascar

Mazăre arestat. A lipsit nejustificat de la poliţie

DNA susţine că lipsa nejustificată de la poliţie, din 30 decembrie 2017, echivalează cu încălcarea controlului judiciar. Anticorupţia a solicitat astfel înlocuirea controlului cu arestarea preventivă.

DNA a reliefat, în cererea înaintată instanţei, “conduita generală, guvernată de rea-credinţă, a inculpatului”. Există “riscul sustragerii acestuia de la răspundere penală prin părăsirea teritoriului ţării”.

Mazăre arestat în lipsă, după ce s-a ascuns de organele judiciare

Considerăm că există în prezent suficiente date din care rezultă că inculpatul s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la judecată.

, explică parchetul anticorupţie.

Totodată, “există un risc real şi serios ca inculpatul să se sustragă de la răspundere penală”. Aceasta pentru că “acest risc trebuie apreciat inclusiv în raport cu notorietatea politică şi anturajul inculpatului”.

Acesta este “alcătuit din numeroase persoane care au deţinut funcţii publice importante”. Acestea au fost “sau sunt acuzaţi (ori condamnaţi) pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie”.

Interesul public

Procurorii spun că “este neechivoc interesul public ca inculpatul să fie privat de libertate prin arestare preventivă”. Aceasta “în scopul înlăturării stării de pericol pentru ordinea de drept”.

Într-o scrisoare transmisă prin avocaţii săi, Radu Mazăre îşi motivează plecarea. El susţine că este ţinta statului paralel şi nu va beneficia în ţară de o justiţie independentă. De aceea, cere azil politic în Madagascar. Mazăre susţine că va reveni doar când va exista o justiţie reală.

Modalitatea în care statul român, prin intermediul structurilor de forţă şi justiţie mă cercetează abuziv, nu ţine cont de legiile în vigoare. Încalcă cu bună ştiinţă deciziile Curţii Constituţionale. Dovedeşte că sunt în continuare o ţintă politică, a statului paralel, care trebuie eliminată prin orice mijloace.

, scrie fostul primar.

Share