Mărmureanu: “Vrancea toarce. Un seism poate veni oricand”

Share

De la începutul lunii septembrie, în zona Vrancea s-au produs peste 20 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 grade şi 4,2 grade pe scara Richter.

Adevarul

Cel mai recent seism, cu magnitudinea de 3,5 pe scara Richter, a avut loc vineri dimineaţă. Săptămâna trecută, un seism de 7,3 grade pe scara Richter a zguduit zona Fiji.

Tot la sfarşitul săptămânii trecute, în decurs de o oră, trei cutremure cu magnitudini de 6 şi 6,2 pe scara Richter s-au produs în Cuba şi în largul coastelor Noii Zeelande şi ale Japoniei.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a explicat pentru gândul, care este motivul pentru care se produc atât de multe cutremure de magnitudini mari.

“Este o activitate intensă pe tot globul. Plăcile tectonice sunt în mişcare, mai ales cele din blocul indo-australian. Ele vor lucra până în 2022, cel puţin aşa reiese din analizele noastre.

Cutremurul din Fiji s-a produs la o adâncime de 600 de kilometri, unde sunt presiuni extrem de mari. În această zonă a lumii şi în Japonia vor mai fi cutremure foarte mari până în 2022-2023″

, a spus profesorul Mărmureanu… tot pe Gandul

Share