Manipulare obraznică – reportaj despre alegerile din Moldova, marca Pervâi Kanal (Cojocari)

Share

“În independenta Moldovă, pe 28 noiembrie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate” – aşa îşi încep reportajul băieţii de la postul rusesc de televiziune. Un reportaj plin de informaţii trunchiate şi reaşezate astfel încât să convină interesului extrem de şovin al Rusiei.

FOTO: Actualitate.md – Vladimir Voronin: “28 iunie – ziua eliberarii Basarabiei de sub ocupatia Romana”

Cei care ştiu rusa, vă invit să vă consumaţi nervii şi să ascultaţi ce au putut debita cei de la Pervâi Kanal în clipul de mai jos. Mizeria din Kanal, un joc de cuvinte potrivit situaţiei, s-a revărsat în casele a 145 de milioane de ruşi. Aceştia au aflat despre ce se întâmplă în Moldova într-un mod extrem de barbar, denigrator şi profund manipulator.

Tonul reportajului l-a dat chiar începutul lui. Ce vrea să zică “Independenta Moldovă”? Spusă cu ironie şi cinism, fraza s-ar interpreta cam aşa: “uite-i şi pe aborigenii ăştia, se joacă de statul, de-a independenţa, de-a alegerile…”.

Ce urmează însă supără rău de tot. Este o adevărată bătaie de joc la adresa celor care gândesc şi nu înghit lucrurile aşa cum li se dau. Pentru început ni se spune că sunt prea mulţi candidaţi la alegeri. Au descoperit apa caldă. Dacă ar fi asta problema Moldovei…

Apoi suntem introduşi în temă, iar ruşii află că în Moldova sunt două forţe importante, comuniştii şi AIE. Vocea de după cadru prezintă jocul “Serafică fără frică”, imputându-i că este prea violent.

Până aici nu prea ai ce să-i reproşezi materialului – sunt punctele de vedere ale corespondenţilor ruşi şi atât. În continuare, însă, te întrebi cine a scris reportajul, Pervâi Kanal sau NIT? Cică, pentru actuala guvernare, cel mai bun prieten ar fi UE, apoi România, care şi-ar dori unire, desigur, sub steag românesc.

Îl avem pe Ghimpu care se declară român, avem şi cozile de la consulatele României. Aici îmi permit o paranteză – până şi şovinilor ruşi li s-a făcut milă de moldovenii care stau la cozi interminabile. Aloooo, România! Oare birocraţii tăntălăi de la Bucureşti nu realizează că-şi dau cu stângu’n dreptul? Închei paranteza.

Cum mă aşteptăm, firul logic al naratorului din reportaj ne aduce până la subiectul Ziua Ocupaţiei Sovietice. După asta suntem informaţi că în Chişinău avem o stradă în cinstea mareşalului Antonescu şi un muzeu al acestui criminal nazist. Zâmbesc sarcastic. Doar este o minciună sfruntată.

În Chişinău nu există nicio stradă cu astfel de nume şi nici un muzeu. Dar, când minciuna ne ajută, ea se transformă într-o mare anchetă jurnalistică. Nu-i aşa dragi ruşi şovini?

Concluzia trasă după aceste informaţii bine intenţionate: “cu toate acestea, integrarea în UE nu este mai aproape”. De ce? Cine spune? Ce legătură are ziua Ocupaţiei Sovietice cu integrarea? Ce are sula cu prefectura? Întrebări pentru care, dragii mei, nu putem decât să presupunem nişte răspunsuri. Eu zic să le trecem în categoria retorice.

La fel de retorică este şi deducţia logică din continuarea reportajului: “Iată cum arată o democraţie moldovenească în acţiune – distrugerile după alegerile din aprilie 2009. Oamenii le vor ţine minte multă vreme. Va fi memorat şi simbolul vandalilor – steagul României arborat pe Parlament”.

Ce contează cum şi în ce condiţii a fost pus steagul? De ce să povestim despre mizeriile comuniste care au avut rolul lor în acest haos? Reporterii ruşi trec repede peste aceste amănunte şi ne anunţă sec: “printre protestatari a fost şi Vlad Filat, acum prim ministru”. Ce să înţeleagă rusul din “glubincă” până în “stoliţă”? Că Filat a fost în capul acelor distrugeri. Nu?

Urmează o trecere în revistă a sărăciei moldovenilor. Desigur, vina le aparţine în totalitate membrilor AIE, care vor să distrugă economia, unind ţărişoara Moldova cu ţara România. Apoi, avem parte de o informaţie în premieră absolută.

Se pare că integrarea europeană este puţin populară printre moldoveni. Cel puţin aşa au înţeles corespondenţii de la Pervâi Kanal. Tot ei au înţeles, de data asta de la funcţionari europeni, că în următorii 20 de ani Moldova nu pupă Uniunea Europeană. De ce? Cum au calculat? Cine zice? Habar nu am.

Iar acum, doamnelor şi domnilor, cireaşa de pe tort. Un interviu cu tovarăşul Voronin… citeste tot aici

Share