home POLITICA Madridul reacţionează dur la secesiunea Barcelonei. Live text

Madridul reacţionează dur la secesiunea Barcelonei. Live text

Share

Madridul a preiat controlul Cataloniei chiar la 20 de minute după ce aceasta şi-a declarat independenţa. Parlamentul de la Barcelona a fost dizolvat, alegeri anticipate vor avea loc pe 21 decembrie.

UPDATE 23.39: Protestatari catalunezi au atacat studiourile Catalunya Radio, într-o manifestaţie contra declarării independenţei.

UPDATE 23.37: The Mirror Live din Barcelona

UPDATE 23.34: Bloomberg Spain Unleashes Extraordinary Powers to Take Out Catalan Rebels

UPDATE 23.31: Daniel Ţecu, FADERE 1600 de firme au plecat deja din Catalunya.

UPDATE 23.18: Oficiosul Kremlinului, Russia Today, susţine independenţa Catalunyei: “‘Long-desired step’: Catalan parliament declares independence from Spain”. Ca de obicei, RT.com şi Ruptly, pe rând, dau live ce se întâmplă acolo unde Putin dă câte un brânci, ca să prăpădească stabilitatea Occidentului:

UPDATE 23.15: Germania și Marea Britanie susțin unitatea Spaniei și au decis să nu recunoască declarația de independență a parlamentului Catalan.

UPDATE 23.14: Nigel Frage, liderul mișcării Brexit din Marea Britanie, ironic, pe Twitter: ”Situația din Catalonia, de astăzi, este cel mai urât coșmar pentru Juncker. Spania a împins prea departe catalanii”.

UPDATE 23.13: UE și-a afișat sprijinul foarte ferm pentru guvernul de la Madrid, în numele “respectării Constituției spaniole”.

“Cred că trebuie cu toții să respectăm țările așa cum sunt, trebuie să respectăm Constituția și aceasta este extrem de important pentru Europa”, a reiterat vineri dimineața comisarul european Carlos Moedas, întrebat cu privire la ultimele evoluții din Catalonia.

UPDATE 23.12: Donald Tusk, reședintele Consiliului European, susține că Spania rămâne “singura interlocutoare” a Uniunii Europene (UE), după votul din parlamentul Cataloniei în favoarea independenței.

UPDATE 23.11: Realitatea TV SUA au afirmat, vineri, că sprinjină unitatea Spaniei, după ce parlamentul Cataloniei a declarat unilateral independeța regiunii de Spania.

Catalonia şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Spania

Premierul Mariano Rajoy a anunțat, vineri seară, dizolvarea parlamentului regional al Catalonei. De asemenea, demiterea șefului poliței locale și alegeri anticipate pe 21 decembrie. Sunt primele măsuri concrete, după ce senatul de la Madrid a votat articolul 155, informează Realitatea.net,.

Acesta dă mână liberă Guvernului să ia măsuri drastice pentru ‘restabilirea ordinii constituționale’ în Catalonia. Votul a venit la scurt timp după ce parlamentul regional de la Barcelona votase moțiunea prin care se autoproclama independentă.

Madridul preia puterea la Barcelona acum

Madridul a destituit guvernul catalan, la Generalitat, prezidat de Carles Puigdemont. De asemenea și alţi 13 ‘consilieri.,Unul, Santi Vila, responsabil cu întreprinderile, a demisionat joi seară.

Funcțiile guvernului catalan vor fi exercitate de “organe create în acest scop de guvernul național”. Dar, ‘în principiu, de către ministerele (naționale), “atât timp cât va dura această situație excepțională’, a explicat Rajoy.

El a cerut camerei legislative superioare să-l autorizeze să dizolve parlamentul catalan. Apoi să convoace noi alegeri “în termen de șase luni după votul Senatului”. Competența revine în mod obișnuit șefului guvernului regional.

Madridul trece la raderea tuturor secesioniştilor

Guvernul conservator de la Madrid mai cere Senatului puterea de a numi, demite sau înlocui responsabili în toate organismele și entitățile care depind de Generalitat. Poliția catalană — cei 16.000 de Mossos d’Esquadra — va fi plasată sub autoritatea directă a guvernului central.

Premierul Rajoy solicită chiar ca,…

… în cazul în care va fi necesar, membrii poliției autonome să poată fi înlocuiți de efective ale forțelor de securitate ale statului…

, adică poliția națională și Guardia Civil.

În ce privește finanțele, guvernul de la Madrid le-a plasat deja sub sechestru în septembrie. A fost o tentativă fără succes de a împiedica desfășurarea referendumului de autodeterminare, interzis de justiție.

Finanţele, bugetul, fiscalitatea vor fi controlate de Madrid

El mai cere în prezent autoritatea de a exercita competențele financiare, bugetare și fiscale necesare. Aceasta pentru a se asigura că nici un euro din impozitele locale, ori sumele transferate de Madrid, regiunii nu vor fi folosite pentru secesiune.

Madridul vrea să își asume funcțiile Generalitat a Cataloniei în materie de telecomunicații și servicii digitale. Aceasta implică controlul asupra Centrului de telecomunicații și de tehnologii ale informației (CCTI). Acesta coordonează toate sistemele informatice ale guvernului regional.

Televiziunea și radioul publice (TV3 și Catalunya Radio) vor trece sub controlul guvernului central. Aceasta pentru a garanta “transmiterea unei informații fiabile, obiective și echilibrate”.

Se pune sub tutelă activitatea Parlamentului Catalan

În ce privește parlamentul catalan, guvernul cere punerea sub tutelă a activității acestuia, un legislativ regional în care partidele separatiste dispun din 2015 de o majoritate de 72 de mandate din totalul de 135.

Acești deputați au aprobat la 6 septembrie legea de organizare a referendumului de independență (desfășurat la 1 octombrie), lege anulată ulterior de Curtea Constituțională, ale cărei competențe nu le mai recunosc.

Ei ar putea proclama formal vineri independența Cataloniei, în baza unei a doua legi votate și anulate, de asemenea.

Mariano Rajoy mai cere puterea de a desemna ‘o autoritate’ care să aibă la dispoziție 30 de zile pentru a verifica că niciun text de lege și nicio inițiativă parlamentară nu contravin măsurilor vizând preluarea sub control a Cataloniei.

După destituirea lui Carles Puigdemont, parlamentul catalan nu va mai putea să procedeze nici la alegerea, nici la numirea unui succesor.

Citeşte şi
Contra a decis: Contra Suediei și Spaniei, aruncă în luptă armele secrete

Vineri, 8 noiembrie, cu exact o săptămână înainte de ,,finala’’ cu Suedia din campania de Read more

Carles Puigdemont este dat de Spania în urmărire europeană

Dacă-l vedeţi prin Bucureşti, pe undeva, pe Carles Puigdemont, să ştiţi că este dat în Read more

Chile, Costa Rica şi sfârşitul fotbalului tiki-taka

Vestea bună e că timpul echipelor ca Sqadra Azzura, ce ascundea mingea 90 de minute Read more

Finala EUROVISION 2014. Live commentary

Ucraina, Maria Iaremciuk - Tick-Tock Aceasta este piesa la care ţara-participant a ales să folosească simbolistica Read more

Finala Eurovision. Live Commentary. Ce face astăzi Cezar Ouatu?

Dintre cei şase care au intrat direct în finală, ne atrage atenţia doar balada galezei Read more

EUROVISION Cezar, cu “It’s My Life”, intră în finală al 14-lea

Cezar, cu melodia "It's My Life", reprezentantul României în finala Eurovision 2013, va intra în Read more

După Cipru ar urma Slovenia, Portugalia, Malta, apoi Spania

"Politicienii cei mai proeminenţi ai naţiunilor nu vor ezita să arunce orice națiune în criză, Read more

Loreen din Suedia a câştigat competiţia. Eurovision se va desfăşura la Stockholm

Loreen din Suedia a câştigat anul acesta Eurovision, iar anul viitor competiţia se va organiza Read more

Finala EUROVISION Live commentary

Iată că timpul trece foarte repede şi avem din nou finală Eurovision. De data aceasta Read more

EUROVISION Baku Ordinea de intrare în concurs. Semifinalele

Anul acesta, concursul Eurovision este din nou foarte slab, iar prima semifinală este de-a dreptul Read more

Share