Lukaşenko şi Putin au bâjbâit după planuri de atac occidentale, contra Rusiei

Share

Acoliţii Lukaşenko şi Putin, din debaraua insalubră a lumii civilizate, s-au întâlnit şi au discutat despre criza de idei în care se află.

Apoi, Aleksandr Lukaşenko a ieşit public şi a început din nou să ameninţe lumea occidentală. Semn de criză de idei şi că lucrurile nu merg deloc bine pentru cei doi.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre presupuse planuri de atac occidentale împotriva Rusiei, transmite AFP.

“De puţin timp – şi am discutat în detaliu despre asta ieri, cu preşedintele rus – au fost stabilite planuri strategice de atac împotriva Rusiei”, a declarat liderul de la Minsk.

Potrivit acestuia, planurile respective prevăd ofensive “prin Ucraina şi Belarus”.

“Istoria se repetă”, a aberat Lukaşenko, făcând aluzie la invadarea Rusiei de către Napoleon sau de către Germania Nazistă.

AFP reaminteşte că Belarusul s-a poziţionat alături de Rusia, în războiul din Ucraina, permiţând forţelor ruse să folosească teritoriul belarus, ca bază pentru operaţiuni.

Luna trecută, Putin a anunţat că Moscova urmează să furnizeze în următoarele luni Belarusului rachete care pot transporta încărcături atomice.

Având în vedere aceste poziţii şi reprimarea protestatarilor belaruşi, în anul 2020, Occidentul aplică Regimului Lukaşenko sancţiuni, care au sporit dependenţa Belarusului de Rusia.

Lukaşenko susţine că ţara sa se confruntă cu un război hibrid, iar acţiunile occidentalilor “apropie lumea de prăpastia unui mare război, în care nu poate exista un învingător”.

Un discurs similar a avut şi purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a acuzat Statele Unite şi aliaţii acestora de o confruntare hibridă cu Rusia, “care se apropie periculos de o confruntare militară deschisă cu ţara noastră”.

Într-un comunicat care reproşează Japoniei susţinerea pentru Occident, Zaharova a arătat că un astfel de război ar însemna “un conflict armat între puteri nucleare” şi că “evident, o astfel de ciocnire ar prezenta un risc de escaladare nucleară”.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Moscova a vehiculat în repetate rânduri, mai mult sau mai puţin direct, ameninţarea nucleară, considerată însă de occidentali o tentativă de intimidare prin care se urmăreşte descurajarea sprijinului pentru Kiev.

Share