home CORUPTIE, POLITICA Liviu Dragnea blochează achiziţia de corvete de către MApN

Liviu Dragnea blochează achiziţia de corvete de către MApN

Share

Pentru că trebuie să iasă cine trebuie, Liviu Dragnea ameninţă cât poate, pe unde poate şi încearcă să blocheze licitaţia pentru achiziţia fabricării de corvete pentru Armata Română, susţine Newsweek.

Plicurile cu oferte conţin o surpriză

Ministerul Apărării a deschis în sfârșit plicurile care conțineau ofertele financiare ale celor trei concurenți pentru potul uriaș de 1,6 miliarde de euro. Proiectul se numeşte “construcție de corvete și modernizare de fregate”.

Rezultatul însă nu îi convine celui mai influent politician al țării. Un adevărat joc al nervilor tari are loc de câteva săptămâni la vârful Ministerul Apărării, eplică Newsweek. Pentru contrat se bat Damen (Olanda), Fincantieri (Italia) și Naval Grup (Franța).

Mai multe surse consultate indică un interes crescut al lui Liviu Dragnea în această licitație. Tocmai de aceea, nu e întâmplător că în ultima vreme mai multe instituții ale statului român au făcut un adevărat lobby pentru compania olandeză.

Avocatul Muşat ar fi implicat

Ba chiar, deloc surprinzător, avocatul Gheorghe Mușat – fost securist și turnător la Securitate, care amenință jurnaliștii Newsweek România cu pușcăria în numele lui Sorin Paul Stănescu, cumătrul lui Liviu Dragnea – reprezintă și interesele juridice ale Damen în România.

Săptămâna trecută însă comisia de licitație a Ministerului Apărării a produs un cutremur, prin deschiderea plicurilor cu ofertele financiare ale celor trei companii. Astfel, ordinea prețurilor este următoarea: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen – 1,255 miliarde de euro și Naval Grup – 1,2 miliarde de euro.

Așadar, câștigătoarea licitației este, practic, compania navală franceză. Pe cale de consecință, Damen, favorita lui Liviu Dragnea, iese pe locul al doilea și pierde potul. La puține zile după deschiderea plicurilor, însă, ministrul Apărării poza în neștiutor.

Mihai Fifor, cu Liviu Dragnea-n coastă, se bâlbâie

Aflat pe aeroportul “Mihail Kogălniceanu” vineri, 9 noiembrie a.c., Mihai Fifor dădea următoarea declarație, conform EVZ: “Sperăm ca până în data de 15 noiembrie să putem să facem anunțul referitor la finalizarea acestei proceduri.”

De ce făcea Fifor pe niznaiul? Pentru că, aflat în relații reci cu Liviu Dragnea, nu voia să intervină în chestiunea reluării licitației, așa cum sursele noastre arată că i s-ar fi cerut.

Tot sursele Newsweek România indică presiuni care s-ar fi pus, din mediul politic, pe secretarul de stat pentru armamente din MApN, Andrei Ignat, cel care supervizează, formal, desfășurarea acestei licitații.

Ignat nu a prestat. A plecat. În delegaţie

Până în acest moment, însă, Ignat nu a prestat în sensul care i s-a cerut, adică nu a întreprins nici un demers pentru a schimba clasamentul financiar al companiilor.

Andrei Ignat a ajuns în mai a.c. în Ministerul Apărării, pe filiera politică a Olguței Vasilescu. Anterior, acesta a deținut o funcție importantă în Ministerul Transporturilor. Ignat a absolvit și colegii de securitate, conform propriului CV.

Experiența acestuia în astfel de situații delicate este aproape nulă, ca și experiența sa în management-ul achizițiilor de armament. Andrei Ignat nu a răspuns apelurilor repetate ale jurnaliştilor.

MApN confirmă deschiderea plicurilor

Semi-oficial, surse care preferă să rămână anonime au declarat că într-adevăr licitația pentru corvete și fregate a fost finalizată. Dar că, în același timp, data de 15 noiembrie ar fi fost un termen estimat și că licitația se află în graficul prevăzut de Hotărârea de Guvern pentru organizarea procedurii.

Conform surselor citate, comisia de licitație ar fi întocmit un raport pe care l-ar fi trimis la structura de audit din MApN. Iar auditul ar fi solicitat clarificări de la comisia de licitație, pentru ca raportul să fie complet. Abia apoi, raportul ar trebui să ajungă pe masa ministrului Apărării, Mihai Fifor.

Citeşte şi
Circinus, firma lui Broidy, dezvăluie ce soluţie falimentară foloseşte Armata

Circinus, ompania lui Elliot Broidy, lansează acuzații grave la adresa oficialilor din Ministerul Apărării, după Read more

Generalul Ciucă nu a vrut să aservească Armata PSD. Afară cu el!

Realizatorul TV Rareş Bogdan a anunţat, joi seară, că şeful Marelui Stat Major, generalul Ciucă, Read more

Mihai Fifor a demisionat de la MapN. Nu a vrut să semneze contractul cu Damen

Jurnalistul Sabin Orcan dezvăluie adevăratul motiv al demisiei lui Mihai Fifor de la Ministerul Apărării Read more

Adrian Ţuţuianu vorbeşte în PSD despre “tâmpitul de Tudose”

Noi stenograme cu Adrian Ţuţuianu au fost publicate exact înainte de şedinţa CExN, în care Read more

Aşa dotează PSD Armata Română! Cum arată uniformele băieţilor noştri din Afganistan!

Noua uniformă în Armata Română a fost învinsă de soarele din Afganistan! Abia intrate în Read more

Dragnea i-ar fi dat bani de la MApN lui Broidy contra lobby la Trump

Liviu Dragnea i-ar fi dat lui Elliot Broidy bani prin intermediul unui contract încheiat cu Read more

Schengen militar? S-a discutat sau nu în Guvern despre aceasta?

Agerpres a publicat o ştire, conform căreia ministrul Apărării s-ar fi referit la un Schengen Read more

Conspiraţia Rusiei din spatele demisiei/demiterii lui Ţuţuianu

Principala calitate a unui stat NATO este previzibilitatea. Conspiraţia Rusiei, care se întrevede din spatele Read more

Bazele aeriene vor fi echipate preţ de 23 de milioane de euro

MApN a anunţat public că are o cerere de ofertă de utilare pentru bazele aeriene. Read more

Klaus Iohannis neinvitat la Ziua Forţelor Aeriene. Sfidare pe faţă

Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost invitat să participe la ceremoniile de Ziua Aviaţiei din Read more

Share