Liu Xiaobo, disident chinez, moare. Rugămintea SUA pentru China

Share

SUA îi cer Chinei să-l lase pe disidentul chinez Liu Xiaobo să fie tratat în străinătate. Noul ambasador al SUA în China a declarat miercuri că ‘ar dori’ ca laureatul Premiului Nobel pentru Pace pentru 2010.

CHINA. DREPTURILE OMULUI: Inca un aparator al drepturilor omului arestat

Liu Xiaobo, grav bolnav și eliberat condiționat, să aibă posibilitatea să fie îngrijit în străinătate, informează AFP, via Agerpres.

Terry Branstad, cunoscut drept un apropiat al președintelui chinez Xi Jinping, a sosit marți la Beijing, Aceasta a doua zi după ce avocatul disidentului chinez a anunțat că acesta suferă de cancer de ficat în fază terminală. Opozantul a părăsit închisoarea unde se afla în detenție și în prezent este spitalizat la Shenyang.

Liu Xiaobo este laureat al Premiului Nobel

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului le-au cerut autorităților chineze să-i permită lui Liu Xiaobo, 61 de ani, să beneficieze de îngrijire medicală în străinătate. Ambasada SUA în China a îndemnat marți Beijingul să-i ofere ‘libertate de mișcare’ și să-i permită să-și aleagă medicii.

Fără îndoială, gândurile noastre se îndreaptă către el și soția sa. Noi suntem dispuși să face totul pentru ca aceasta să fie posibil.

, a declarat Terry Branstad.

Ca americani, dorim ca el să aibă posibilitatea de a beneficia de un tratament în altă parte dacă acest lucru l-ar putea ajuta.

, a adăugat el.

Liu Xiabo, condamnat la detenţie pentru subversiune

Liu Xiaobo a fost condamnat în 2009 la 11 ani de detenție pentru ‘subversiune’. El a fost unul dintre organizatorii manifestului Carta 08, în care se pledează pentru o democrație pluralistă în China.

Avocatul disidentului, Mo Shaoping, a declarat pentru AFP că persoanele eliberate condiționat nu pot teoretic să se deplaseze în străinătate. Dar opțiunea ar fi posibilă dacă Liu ar fi considerat un caz special, potrivit legii chineze.

Terry Branstad e fost guvernator al statului Iowa. El a fost confirmat luna trecută de Senatul american pentru postul de ambasador în China. El îl cunoaște pe președintele chinez din 1985, când acesta din urmă, tânăr cadru promițător din provincie, a călătorit pentru studii în SUA.

Share