Cărbune, să dăm ţării cât mai mult cărbune! Înapoi în anii 60!

Share

Producţia de cărbune a crescut în România, aşa că putem să răsuflăm uşuraţi. În curând, de atâta cărbune, vom face silicoză. Silicoza sufletului, a minţii, a creierului. Pentru că ne întoarcem în Obsedantul Deceniu.

Iohannis către PSD: Sunteţi direct răspunzători pentru Legea salarizării

Da, acest slogan din titlu aduce aminte de îndemnurile cretine, mobilizatoare de atunci. Producția netă de cărbune a României a totalizat, în primele patru luni ale anului în curs, 1,461 milioane tone echivalent petrol (tep).

Ea a fost cu 6,8% (93.500 tep) mai mare față de cea din perioada similară din 2016, informează Statistica.

Importuri de cărbune mai scăzute

România a importat 116.700 tep cărbune net, cu 47.500 tep (28,9%) mai puțin, comparativ cu cantitatea importată anul trecut. Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul ministerului de resort, România dispune de rezerve totale de 12,6 miliarde tone lignit, concentrate geografic în Bazinul Minier Oltenia.

Zăcămintele în exploatare totalizează 986 milioane tone. Rezervele de huilă, concentrate în bazinul carbonifer al Văii Jiului, totalizează 2,2 miliarde tone, din care 592 milioane tone se află în perimetre exploatate.

Este vorba despre lignit, un cărbune inferior

Acest cărbune vizat este lignitul. Lignitul este un cărbune inferior, cu putere calorică scăzută. Asta înseamnă că are randament mic. Mai mult, el conţine sulf şi alte mizerii, care, la arderea combustibilului energetic, se degajă în atmosferă.

China este recordman global în arderea de căbune. Încălzirea globală i s-ar datora. În prezent, acest combustibil inferior a căzut în dizgraţie. CE Hunedoara şi CE Oltenia sunt în faliment din cauza hoţilor şi din cauza acestui aspect economic.

Există totuşi mai multe soluţii. Una este emulsificarea lignitului şi realizarea unor brichete cu înaltă putere calorică. Cert este că nu eistă nici o intenţia a Cabinetului Tudose să facă aşa ceva. Proiectele guvernamentale duc mai curând la înapoiere economică. Valoare adăugată mică.

Înapoi în anii 50. Cărbune şi sărăcie

Tot Occidentul renunţă la exploatarea de cărbune. Resursa este în dizgraţie. Acum se folosesc alte metode mult mai înalte tehnologic, despre care sfertodocţii ca Tudose sau filologii ca Fifor nu au auzit. Ori au auzit dar nu-i interesează.

Ceea ce nu înţeleg aceşti incompetenţi este că, dacă ar investi în tehnologie înaltă şi valoare adăugată mare, ar putea să fure mai mult. Parandărătul ar creşte spectaculos. Emulsificareaşi brichetarea  lignitului duce la obţinerea de şpăgi mult mai grase.

Singura explicaţie că nu se mizează pe tehnologie înaltă şi valoare adăugată mare e că mai există o agendă paralelă. Una care să ţină România înapoiată. Alţii să facă tehnologie înaltă, noi, ca Burkina Faso, să dăm materie primă.

Share