home CORUPTIE, POLITICA Liderilor PSD le arde de dat tunuri financiare în vreme de coronavirus

Liderilor PSD le arde de dat tunuri financiare în vreme de coronavirus

Share

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a cerut să fie modificat urgent a cadrului legal, astfel încât primăriile şi consiliile judeţene să poată achiziţiona echipamentele medicale, prin proceduri de achiziţii publice simplificate.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„Solicit modificarea urgenţă a cadrului legal, astfel încât primăriile şi Consiliile judeţene să poată realoca din bugetele proprii sume suplimentare pentru acoperirea necesitaţilor urgenţe. Este nevoie rapid de simplificarea procedurilor de achiziţii publice strict pentru echipamentele medicale. Nu putem aştepta trei luni până se fac licitaţiile, conform procedurilor actuale. Nu mai este timp de pierdut”, a declarat Ciolacu, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Numeroşi baroni ai PSD au achiziţionat deja aparate de testare din bani publici, însă acestea sunt mai scumpe şi mai slab perfomante decât aparatele luate de ONG-uri din donaţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea (PSD), a anunţat triumfător, în urmă cu câteva zile, că a achiziţionat un aparat de testare pentru COVID-19 cu 75.000 de euro. Aparatul este însă şi mai scump şi mai slab performant decât unul luat de un ONG din Iaşi.

„Facem toate eforturile posibile să montăm în cel mai scurt timp acest echipament medical care va depista noul coronavirus. Astăzi am semnat contractul cu furnizorul, iar în câteva zile aparatul va fi montat în laboratorul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Vom şti mult mai repede cine este infectat cu acest coronavirus, iar persoanele care au intrat în contact vor putea fi depistate şi izolate mult mai repede, ceea ce înseamnă că lanţul de transmitere a acestui coronavirus va fi întrerup mult mai devreme. Aparatul medical poate face până la 12 teste în acelaşi timp, iar timpul de analiză este de două ore şi jumătate”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, pe 18 martie.

Preţul aparatului este 345.000 lei şi face doar 27 de teste pe zi, în jur de 9.000 de teste pe an.

Un ONG din Iaşi a reuşit să cumpere însă un aparat mai ieftin şi de 20 de ori mai performant. Casa Share a adus în judeţ un aparat care face 450 de teste pe zi, pe care l-a achiziţionat cu 55.000 de euro. Adică cu 20.000 de euro mai puţin faţă de cel cumpărată de CJ Galaţi.

„Veşti pozitive. Am zis că fac şi am făcut! Vorbele mele sunt faptele. Aparatul de testare, care o să facă 450 teste pe zi, momentan se fac DOAR 50 de teste pe toată zona Moldovei, a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase. Fără ajutorul vostru, al tuturor, acest lucru nu ar fi fost posibil! Aşa că primul lucru pe care-l fac, este să vă MULŢUMESC VOUĂ tuturor!”, se anunţă pe pagina Casa Share.

Share