home CORUPTIE, POLITICA Fake news. Alte două website-uri au fost luate în colimator

Fake news. Alte două website-uri au fost luate în colimator

Share

Alte site-uri de fake news intră în colimatorul autorităţilor. Grupul de Comunicare Strategică i-a propus ministrului de Interne propunerea de eliminare la sursă a unui articol.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Acesta a apărut pe celebrul site bpnews.ro, despre care nu a auzit nimeni şi care promova o teorie conspiraționistă despre coronavirus.

BPNews.ro este asociat cu Ninel Peia, fost deputat PSD exclus în anul 2016 din partid, de Liviu Dragnea, după ce susținuse că vaccinurile ar fi îmbolnăvit bebeluși din Argeș.

Potrivit RoTLD, bpnews.ro este cumpărat de o persoană fizică, iar numele acesteia nu e public, dar numele serverelor care găzduiesc site-ul sunt ns1.ninelpeia.ro și ns2.ninelpeia.ro.

În 20 februarie, jurnalista Codruța Simina dezvăluia, într-un articol de pe PressOne, că Ninel Peia era cel care plătea pentru toate materialele sponsorizate de pagina de Facebook asociată site-ului BPNews.

Decizia de interzicere a accesului la articolul de pe BPNews.ro a fost luată pentru că reprezentanții site-ului au fost contactați de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) și au refuzat să corecteze informațiile false, potrivit unui comunicat al GCS.

Site-ul abundă în articole care preiau temele propagandei ruse anti-occidentale și conspiraționiste. Mai mult, BPNews.ro re-publică articolele originale din Sputnik, site-ul oficial al propagandei ruse de stat.

Potrivit PressOne.ro, printre cele mai citite postări de pe bpnews.ro este o analiză care citează Sputnik și care arată că miza scoaterii PSD de la guvernare ar fi vânzarea României.

Ninel Peia, care a candidat la prezidențiale anul trecut, s-a remarcat ca politician prin promovarea teoriilor conspiraţiei. De altfel, în plină campanie electorală, el a pus pe jar autoritățile când a dispărut fără urmă dintr-un hotel din Cluj. A fost găsit câteva zile mai târziu la Mănăstirea Putna.

A fost exclus din PSD de către Liviu Dragnea în 2016 după ce a scris pe blog că vaccinurile ar fi putut cauza îmbolnăvirile bebeluşilor din Argeş cu e-coli.

În 2016, Peia a elaborat și depus în Parlament un proiect de lege care propunea ca predarea educaţiei sexuale fără acordul scris al părinţilor să fie pedepsită cu închisoarea. Peia motiva că „în şcolile copiilor noştri se introduc, pe ascuns, pornografia, prozelitismul LGBT şi sexualitatea deviantă”, potrivit B1.ro.

De asemenea, GCS a solicitat ministrului Afacerilor Interne blocarea totală a accesului la conținutul site-ului breackingnews.xyz. Solicitarea a fost întemeiată pe faptul că portalul web a publicat în mod constant informații false, cu scopul evident de a dezinforma și a induce panica.

Site-ul breackingnews.xyz a fost generat pe o platformă din afara României și nu are reprezentanți care să poată fi contactați. Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela a transmis decizia către ANCOM, instituție care a pus deja în aplicare măsurile necesare.

Share