Liderii AUR au uitat să declare statului român 1,4 milioane de lei

Share

Liderii AUR lansează în spaţiul public declaraţii sforăitoare, însă în realitate au alte preocupări decât cele ce se văd.

Conform legislației actuale, partidelor le sunt decontate sumele investite în campania electorală. AUR a declarat inițial că a cheltuit o suma infimă, de 85.100 de lei, dar ulterior a adus documente, în care a cerut 1.527.295,92 lei de la AEP.
Practic, reprezentanții AUR au uitat inițial să declare aproximativ 1,4 milioane de lei.
“Conform contribuțiilor publicate de AEP, pe 21.12.2020, AUR a declarat 85.100 de lei, mai puțin chiar și decât unii candidați independenți. AUR a înregistrat în competiție 621 de candidați – un număr semnificativ pentru un partid relativ nou, ceea ce indică cheltuieli echivalente cu 137 de lei pentru un candidat.
Pe de altă parte, potrivit raportului de venituri și cheltuieli publicat pe 15.12.2020, AUR a declarat 1,474,616.53 de lei. Deși există diferențe minore și în cazul altor partide, AUR este singurul unde există o diferență semnificativă între cele două surse”, se arată în raportul Export Forum, privind alegerile parlamentare.
Astfel, deși în tabelul de cheltuieli apărea suma de 1,474,615.53 de lei, ei au declarat că au cheltuit doar suma de 85.100 de lei. Experții electorali consideră că suma este nerealistă.
“Văzând statistica de mai jos, comparând cu contribuțiile unor candidați independenți, care au declarat sume de peste 100.000 lei, și luând în considerare intensitatea campaniei desfășurate de AUR, putem considera că suma declarată nu este realistă și concluziona că aceste cheltuieli sunt foarte scăzute, pentru un partid care a obținut peste 9% din voturile alegătorilor”, se arată în raportul Expert Forum.
După studierea tabelului cu contribuțiile finale, AUR a fost trecut cu suma de 1.527.205,92 lei.
“Foarte posibil să fie o eroare (anul 2020 nu a fost ușor pentru nimeni), dar totuși diferențele sunt mari și nu văd cum poți uita să declari sau să aduni la total venituri de 1,4 milioane de lei. De asemenea, nu se pot declara contribuții după finalizarea campaniei electorale, adică 5 decembrie”, a scris Septimius Pârvu de la Expert Forum, pe pagina sa de Facebook.
Contactat de Ziare.com, Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a explicat situația.
“Inițial, ei au cerut suma de 85.100 de lei. Când au venit la rambursare, au făcut cerere pentru decontarea sumei de 1.527.205,92 lei, așa că acum suntem în control, să aflăm ce s-a întâmplat”, a declarat președintele AEP, ceea ce confirmă cercetarea Expert Forum.
Share