home CORUPTIE, POLITICA Lia Savonea, nou eşec în numirea Adinea Florea la Secţia Specială

Lia Savonea, nou eşec în numirea Adinea Florea la Secţia Specială

Share

Nu va fi cvorumul legal de 15 membri din cei 19 la şedinţa fulger a plenului CSM convocată de  Lia Savonea, şefa CSM, pentru a o numi pe procuroarea Adina Florea la şefia Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), au declarat surse judiciare.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Nu mai puțin de cinci membri CSM vor lipsi de la ședința de mânie.

3 procurori, Tatiana Toader, Cristian Ban şi Florin Deac, nu au cum să participe la şedinţă întrucât, pe 8 octombrie 2019, aveau deja programate întâlniri ale Secției de procurori cu conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, Secției Parchetelor Militare, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcției Naționale Anticorupție, la sediul Parchetului general. Vezi aici

Vicepreședintele secției, procurorul Nicolae Andrei Solomon se află în concediu.

Al cincilea absent de la plenul CSM programat pentru astăzi va fi ministrul Justiţiei Ana Birchall, care nu poate participa întrucât este la reuniunea JAI de la Luxemburg. Vezi aici şi aici.

Prin urmare, dacă 5 membri lipsesc, nu va fi atins cvorumul necesar de 15 participanţi la plenul CSM. Savonea e de vină. S-a ajuns în această situaţie întrucât şefa CSM, Lia Savonea, convoacă fulgerător plenul Consiliului, fără să se consulte cu ceilalţi membri.

Savonea a convocat vineri plenul CSM pentru data de azi, 8 octombrie, la 10.00, şi încearcă pentru a șasea oară să o instaleze pe Adina Florea la șefia Secției Speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați.

Duminică, Daniela-Ioana Stăncioi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, a precizat, într-un comunicat de presă, că nu există prevederi legale privind obligativitatea președintelui CSM de consultare a membrilor în legătură cu data de convocare a ședințelor, aceasta fiind doar o cutumă

Ultima încercare de a o impune pe Florea la șefia secției a fost pe data de 27 septembrie. Decizia a fost amânată după ce 10 dintre membrii CSM au votat pentru amânarea validării, iar nouă pentru dezbaterea speței.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat în luna septembrie că grupul de lucru interministerial aflat în subordinea sa a ajuns la concluzii preliminare legate de Secția specială de investigare a magistraților.

”Sunt două concluzii destul de interesante, care au majoritatea, și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții”, a spus Birchall.

Plenul CSM a avut de mai multe ori pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, la care Adina Florea s-a situat pe primul loc.

De patru ori şedinţa plenului CSM s-a amânat din lipsă de cvorum, ultima dată pe 3 iulie. Plenul s-a reunit şi în 2 august, dar validarea concursului pentru secţia specială nu s-a aflat pe ordinea de zi.

Adina Florea s-a clasat pe primul loc la concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, post rămas vacant după numirea lui Gheorghe Stan judecător la Curtea Constituţională.

Share