… sustine Liviu Moldovan, un foarte bun analist de piete financiare externe.
Ideea lui este urmatoarea: fortele deprecierii, pe curs valutar, despre care s-a discutat zilele acestea intens si care raman prezente si in continuare pentru Romania, ca o chestiune de maxima acuitate, vor fi anulate, in pragul sarbatorilor, de miliardul de euro pe care-l vor aduce in tara romanii care muncesc in strainatate.
Cursul valutar va reveni pozitiv pentru moneda nationla.
Si, ca sa nu mai bat campii ca televizorul:
EXCLUSIV – Liviu Moldovan: Euro va ramane in decembrie la 3,5 lei (postată pe Ziare.com vineri, 30 Noiembrie 2007)
EXCLUSIV: Euro va ramane in decembrie la 3,5 lei
Liviu Moldovan, analist de piete financiare internationale la WBS, casa de brokeraj specializata in tranzactii FOREX si de produse derivate pe principalele piete internationale, a declarat, pentru Ziare.com, ca moneda unica europeana nu va mai „exploda”, in decembrie, dhiar daca vor exista perioade de volatilitate.
Ziare.com: La ce cotatie credeti ca va ajunge leul, pana la sfarsitul ultimei sedinte de tranzactionare din acest an?
Liviu Moldovan: Undeva tot in zona a 3,5 lei/euro. Aproape de palierul unde se tranzactioneaza in prezent.
Ziare.com: Inseamna ca o sa fluctueze in jurul acestei valori?
Liviu Moldovan: Vor fi perioade sau zile cu volatilitate mare.
Ziare.com: Ce inseamna aceasta?
Liviu Moldovan: Inseamna fluctuatii puternice, rasturnari de trend, cand crescator, cand descrescator, pe termen scurt, chiar si in cursul unei singure zile. O cotatie foarte agitata, ca sa zic asa.
Ziare.com: Care sunt cauzele acestei situatii?
Liviu Moldovan: In primul rand, nu creste neaparat euro, ci scade leul, laolalta cu celelalte monede emergente din regiune, din cauza fenomenului de risk aversion…
Ziare.com: Ce inseamna aceasta?
Liviu Moldovan: Aversiunea fata de risc a investitorilor. Aceasta pleaca de la crizele financiare din Statele Unite. Cresterea acestui fenomen i-a determinat pe investitorii mari, fonduri de investitii puternice, sa-si retraga de pe piata sume importante de bani, in general din statele emergente, in particular din Romania.
Intrarile de la capsunari vor echilibra doar deprecierea
Ziare.com: Pana acum, se vorbea despre faptul ca de sarbatori s-ar putea sa avem o depreciere, pe fondul intrarii masive de euro de la „capsunari”. Acum discutam despre o pastrare a aceluiasi curs. Nici apreciere, nici depreciere. De ce?
Liviu Moldovan: Vor fi intrari mari din strainatate, intr-adevar, dar aceasta va fi ca o forta care se va opune deprecierii leului, ajutand la restabilirea echilibrului.
Ziare.com: Dezechilibrul, anul acesta, fiind provocat de factorii interni si externi binecunoscuti, care au tendinta sa deprecieze leul, si care in anii trecuti nu au existat.
Liviu Moldovan: Daca perceptia investitorilor, in special asupra situatiei din Statele Unite, se va imbunatati, atunci este posibil sa creasca leul, sa dispara acea presiune pe iesirea din activele, din investitiile de pe pietele emergente. Romania nu avea cum sa fie ocolita de acest fenomen de retragere a capitalurilor.
Romania cu pietrele de moara de gat
Ziare.com: De ce?
Liviu Moldovan: Pentru ca are foarte multe „pietre de moara” legate de gat: ratarea tintei de inflatie, in special ca urmare a masurilor cu caracter populist luate de Guvern; un deficit de cont curent foarte mare, undeva la 14% din PIB; o avertizare primita din partea S&P’s, privind o posibila reducere a ratingului de tara. Coroborand toate acestea, rezulta limpede de ce a scazut moneda nationala.
Ziare.com: De vinerea trecuta (n.n.: vineri, 23 noiembrie a.c.), s-a vorbit despre faptul ca BNR ar fi intervenit pe piata valutara.
Liviu Moldovan: Daca ne uitam pe cotatiile din cursul zilei de vineri, vedem clar anumite caderi si varfuri, dupa care a urmat o schimbare brusca si masiva a cursului si a trendului, lucru care de cele mai multe ori se intampla in momentul in care Banca Nationala intervine.
Ziare.com: Nu avem nici o certitudine ca BNR a intervenit, nu avem nicio declaratie oficiala a BNR: „Am intervenit in ziua cutare, la ora cutare, in cutare fel”…
Liviu Moldovan: Nu avem deocamdata, este posibil sa apara mai tarziu. Ei nu vin intotdeauna si spun: „Stiti, acum o ora am intrat in piata”.
Ziare.com: Nu avem, de asemenea, nicio sursa care sa ne spuna prin ce banci a intervenit BNR si cu cat.
Liviu Moldovan: Acestea de obicei nici nu sunt informatii publice. Una peste alta, optimist vorbind, este posibil ca pana la sfarsitul anului leul sa se aprecieze, dar nu cu foarte mult.
Ziare.com: Fara banii romanilor care lucreaza in straintate, care ar fi cotatia leului romanesc in raport cu moneda europeana?
Liviu Moldovan: Undeva intre 3,6 – 3,7 lei/euro.
Ziare.com: Atat de putin s-ar devaloriza leul? Anul acesta se pare ca vor intra in total, conform lui Adrian Vasilescu, 6,3 miliarde de euro. Fara banii acestia…
Liviu Moldovan: Aceasta se vede in balanta comerciala, care este net negativa. Dar mai mult nu se poate.