home ECONOMIE Leul creşte cu binecuvântarea BNR

Leul creşte cu binecuvântarea BNR

Share

~Moise Guran~

Cursul euro-leu se apropie cu paşi repezi de 4,10. E 4,13, l-am văzut chiar şi la 4,12 şi de acum este clar că fără o intervenţie împotriva leului a Băncii Naţionale, scăderea nu prea are cum să se oprească.

foto: BiziDay

De la începutul anului euro a pierdut 15 bani în nici trei luni, iar dacă faci un calcul simplu dar în acelaşi timp absurd, vezi că în acest ritm până la finalul anului euro ar trebui să ajungă pe la 3 lei, cam cum era în anul de pomină 2007.

Mulţi s-au lăsat atunci păcăliţi de evoluţia falnică a leului, au făcut credite în euro iar acum, le plătesc la un curs mult mai mare. Aprecierea fără frâne a leului a fost una dintre greşelile pe care Isărescu le-a recunoscut la viaţa lui şi pe care a promis să nu le mai repete.

Atunci, în 2007, Banca Naţională a României a cumpărat vreo trei miliarde de euro doar pentru a opri aprecierea leului. Acum în 2011, problema lui Isărescu este că deja Banca Naţională stă pe o grămadă de euro pe care nu ştie cum să îi mai transfere în economie, iar dacă mai cumpără, guvernatorul îşi complică viaţa şi mai mult.

Dinspre ministerul de finanţe tot vin euro, zilele astea mai intră 1,3 miliarde de de la Comisia Europeană şi toată lumea se aşteaptă ca BNR să îi vândă şi să ducă şi mai jos cursul de schimb. Numai că Isărescu mai are o opţiune pe care lumea financiară nu o prea ia în calcul… citeste tot pe BiziDay

Share