Codul Civil ne va obliga sa ne divulgam sursele de presa

Share

Nu exista oroare mai mare decat divulgarea sursei, pentru orice jurnalist de investigatii care se respecta. Codul Civil ne-ar obliga la asta, in noua sa forma.

Potrivit articolului 268, alineatul 3, referitor la modalitatea de publicare sau difuzare a dreptului la replică, „instituţia de presă sesizată nu poate să adauge ori să facă imediat un comentariu, în afara unei declaraţii, prin care indică dacă îşi menţine prezentarea faptelor, ori anunţă sursele care au stat la baza întocmirii sau difuzării acesteia”, arata Mediasind, intr-un protest trimis autoritatilor indrituite.

Cu alte cuvinte, voi fi obligat sa-mi dezvalui sursele, lucru pentru care m-am judecat aproape un an cu un lider de sindicat, ulterior politician, la jumatatea anilor ’90.

Efectul va fi ca jurnalistii isi vor pierde o multime de surse conspirate pe care le au in institutiile publice, in primul rand.

Astfel, o multime de ilegalitati, sifonari de fonduri, acte de coruptie vor ramane complet necunoscute opiniei publice, prin grija politicienilor. Pentru mine este clar ca exact aceste este si scopul.

Dincolo de aceasta consideratie, pur si simplu această prevedere este ilegală, deoarece încalcă legislaţia europeană şi Codul Deontologic din Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel de Ramură Mass-Media, care prevede că jurnalistul are dreptul şi obligaţia să nu divulge identitatea sursei.

Share