La iarnă, în Europa s-ar putea raţionaliza gazul

Share

Gazul s-ar putea raţionaliza, în iarnă, în Europa, în urma embargoului care este impus Rusiei, în urma agresiunii asupra Ucrainei.

Lumea se confruntă cu creșteri extreme ale prețului energiei, de la benzină și gaze naturale, până la cărbune. Unii experți se tem că acesta ar putea fi doar începutul.

Actuali și foști oficiali din domeniul Energiei au declarat pentru CNN că sunt îngrijorați de faptul că invazia Rusiei în Ucraina, în urma anilor de subinvestiții în sectorul energetic, a dus lumea într-o criză care va rivaliza sau chiar va depăși crizele petroliere din anii 1970 și începutul anilor 1980, conform Ziare.com.

Spre deosebire de acele episoade, acesta nu se limitează la petrol.

„Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a electricității, în același timp”, a declarat Fatih Birol, șeful grupului de supraveghere al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), pentru Der Spiegel, într-un interviu recent.

„Această criză energetică este mult mai mare decât criza petrolului din anii 1970 și 1980. Și probabil va dura mai mult”.

Economia globală a reușit în mare măsură să reziste până acum la creșterea prețurilor la energie. Dar prețurile ar putea continua să crească la niveluri nesustenabile, pe măsură ce Europa încearcă să se îndepărteze de petrolul și, eventual, de gazul rusesc. Lipsa de aprovizionare ar putea duce la unele alegeri dificile în Europa, inclusiv raționalizarea.

Joe McMonigle, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, a spus că este de acord cu această prognoză alarmantă a AIE. „Avem o problemă serioasă în întreaga lume la care cred că politicienii tocmai se trezesc. Este un fel de furtună perfectă”, a declarat McMonigle, al cărui grup servește ca intermediar pentru națiunile producătoare și consumatoare de energie.

Amploarea acestei furtuni perfecte – subinvestiții, cererea puternică și întreruperile aprovizionării din cauza războiului – va avea consecințe de anvergură, existând riscul să amenințe redresarea economică după pandemie, să ducă la o exacerbare a inflației, alimentând tulburările sociale și subminând eforturile de salvare a planetei de la încălzirea globală.

Birol a avertizat cu privire la blocajele aprovizionării cu benzină și motorină, în special în Europa, precum și raționalizarea gazelor naturale iarna viitoare în Europa.

„Este o criză pentru care lumea este îngrozitor de nepregătită”, a spus Robert McNally, care a fost consilier energetic al fostului președinte american George W. Bush.

Nu numai că prețurile la energie sunt foarte mari, dar fiabilitatea rețelei electrice este pusă în pericol de temperaturile extreme și de seceta severă. Un organism de reglementare a rețelei electrice din SUA a avertizat luna trecută că anumite părți ale țării s-ar putea confrunta cu penurie de electricitate și chiar pene de curent în această vară.

Share