Kremlinul o ia razna. Vrea să interzică complet presa străină în Rusia

Share

Kremlinul pierde contactul cu realitatea lumii în care trăim. Un proiect de lege care facilitează interzicerea presei străine în Rusia a fost aprobat în prima lectură, de Duma de Stat.

Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului federal) a adoptat în primă lectură un proiect de lege destinat să permită închiderea în Rusia, printr-o simplă decizie a parchetului, a acelor media străine care sunt acuzate de difuzarea unor informaţii considerate de autorităţile din Rusia drept mincinoase, despre conflictul din Ucraina, relatează AFP.

Duma a indicat că aceste media ar putea fi interzise, ‘în cazul difuzării unor informaţii vizând discreditarea forţelor armate ruse sau legate de introducerea de sancţiuni ‘ împotriva Rusiei.

Potrivit acestui proiect de lege, procurorul general sau adjuncţii săi vor avea dreptul de a retrage licenţa de difuzare a unei media, dacă aceasta publică informaţii ce vor fi considerate ‘ilegale’ sau ‘periculoase’.

Acreditările jurnaliştilor care lucrează pentru media străine ar putea fi de asemenea anulate, potrivit acestui text care urmează să fie adoptat în a doua şi a treia lectură, de Duma de Stat, şi într-o lectură finală de Consiliul Federaţiei (camera superioară a Parlamentului).

Într-un comunicat, Duma adaugă că proiectul respectiv de lege permite de asemenea ‘închiderea sau limitarea activităţilor media în Rusia, dacă autorităţile din ţara de origine a acestei mass-media comit acte neprietenoase faţă de media ruse, în străinătate’.

La începutul lunii martie, autorităţile ruse au adoptat două legi ce reprimă faptul de a ‘discredita’ forţele armate ruse şi difuzarea de ‘informaţii mincinoase’ despre acestea, două delicte pasibile de pedepse grele cu închisoarea.

Share