Klaus Iohannis s-a întâlnit cu comandantul forțelor NATO în Europa

Share

Într-un moment în care  tensiunea geopolitică creşte în jurul Belarus, Klaus Iohannis a avut în întâlnire importantă cu comandantul forţelor NATO din Europa, Wolters.

Preşedintele l-a primit la Palatul Cotroceni, pe comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR) şi al Forţelor SUA în Europa, generalul Tod D. Wolters, aflat în vizită în România.

Cu acest prilej, şeful statului a reinterat angajamentul României, de a participa la operaţiile şi misiunile Alianţei şi de a continua să aloce 2% din PIB, pentru Apărare.

Preşedintele l-a decorat pe generalul Tod D. Wolters cu Ordinul Naţional “Steaua României”, în grad de Mare Ofiţer, informează Agerpres.

“Suntem foarte mândri de această naţiune şi de NATO pentru modul în care v-aţi ocupat ca această criză să nu se transforme într-o criză de securitate.”

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a prezentat perspectiva naţională privind continuarea procesului de adaptare a NATO la provocările mediului de securitate actual şi a susţinut necesitatea unei abordări adecvate a Alianţei pentru consolidarea securităţii în această zonă.

România continuă să fie un aliat ferm angajat în procesele aflate în derulare în cadrul NATO, a afirmat şeful statului, subliniind implicarea activă a ţării noastre în consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul ţării noastre de a participa la operaţiile şi misiunile Alianţei şi de a continua să aloce 2% din PIB pentru Apărare, asigurând predictibilitate şi consistenţă eforturilor naţionale de modernizare a forţelor armate, precum şi plusvaloare participării României la iniţiativele şi misiunile NATO, precizează sursa citată.

Preşedintele a evidenţiat totodată soliditatea Parteneriatului Strategic dintre ţara noastră şi SUA, în special pe dimensiunea de apărare, încurajând intensificarea cooperării la nivelul forţelor armate române şi americane, atât în proiecte bilaterale, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Generalul Tod D. Wolters a prezentat priorităţile avute în vedere la nivelul NATO în perioada următoare, inclusiv punerea în aplicare a noii Strategii Militare a NATO în contextul posturii aliate de descurajare şi apărare.

Acesta a apreciat în mod deosebit participarea activă şi consistentă a României în cadrul iniţiativelor, operaţiilor şi misiunilor Alianţei Nord-Atlantice, evidenţiind nivelul înalt de profesionalism al militarilor români din teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de Vest şi din structurile de comandă ale NATO.

La finalul întrevederii, preşedintele l-a decorat pe generalul Tod D. Wolters cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Mare Ofiţer, cu însemn pentru militari, de pace, în semn de înaltă apreciere pentru sprijinul acordat României de către Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate în Europa, a angajamentului real pentru întărirea cooperării în cadrul NATO, precum şi pentru implicarea în definirea provocărilor viitoare ale mediului de securitate, mai menţionează sursa citată.

Tod Wolters: Suntem foarte mândri de naţiunea română!

„Vreau să transmit condoleanţele mele tuturor celor care au fost afectaţi şi încă sunt afectaţi de COVID-19. Suntem foarte mândri de această naţiune şi de NATO pentru modul în care v-aţi ocupat ca această criză să nu se transforme într-o criză de securitate”, a declarat generalul Wolters.

“Aşa cum probabil deja ştiţi”, a explicat Wolters, “România joacă un rol extrem de important în cadrul Alianţei. Această naţiune extraordinară este esenţială pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre. La sol, toate eforturile NATO se desfăşoară prin intermediul brigăzii multinaţionale”.

“În Marea Neagră”, a spus acesta, “participarea acestei naţiuni la exerciţii comune şi la patrule aeriene contribuie esenţial la avertizarea în regiune şi îmbunătăţirea situaţiei de securitate. (…) Toate aceste contribuţii sunt elemente importante ale poziţiei de descurajare şi putere de apărare a NATO, din ultimul an”.

„Mai mult decât atât, România este un contributor important al misiunilor şi operaţiunilor NATO, inclusiv în Afganistan, activităţi care au impact şi în afara zonei de responabilitate din Europa. Vreau să mulţumesc României pentru contribuţia la puterea Alianţei şi pentru toată securitatea din Europa şi, implicit, contribuţia la securitatea globală. NATO îşi continuă angajamentul faţă de România şi de toţi aliaţii”, a încheiat comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, Tod Wolters.

Share